dinsdag, mei 10, 2005

Reisverslag 1: Ljubljana

2 mei 2005, Amstelstation Amsterdam.
De reizigers voor de studiereis naar Ljubljana van studievereniging 'Het Groene Hart' verzamelen zich rond 18.45 uur bij de bus om om 19.00 uur te beginnen aan de busrit die ruim 16 uur in beslag zal nemen. De rit gaat door Nederland, Duitsland, Oostenrijk en tenslotte door het noorden van Slovenie.

3 mei 2005, wakker worden aan de voet van de Alpen. Je kan op slechtere plekken wakker worden denk ik dan. Hoewel, zo'n busstoel is nu niet bepaald de meest lekkere slaapplaats. Maar goed al met al toch zo'n vier uur geslapen en dat zijn er al vier meer dan verwacht.
Rond 12.00 draaien we Ljubljana (waar het zo'n graad of 23 is) binnen en rijden via het centrum naar ons hotel (Hotel Bit Center). Hotel is echter wel een groot woord, het is meer een sportcentrum dat daarnaast een paar hotelkamers verhuurd.
Meteen een paar busmuntjes gekocht (a 190 Sit per stuk / 85 eurocent), en vervolgens naar het station gegaan met de bus om daar een rondleiding te krijgen van iemand van de plaatselijke VVV. De tour ging door het oude stadscentrum rond de rivier de Ljubljanica, en langs de markt, de kathedraal en de 'town hall'. Om via Cobblers bridge uiteindelijk te eindigen op een van de vele sfeervolle terassen aan de oever.
Daar genoten van de plaatselijke 'Pivo' (bier) en daarna lekker uit eten geweest in een Sloveens restaurant. Het menu van die avond: champigonne soep en biefstuk.
's Avonds in de Pub gekeken naar Liverpool tegen Chelsea, want ook in Slovenie wordt voetbal gekeken.

4 mei 2005. Vandaag stond er een heus uitje op het programma, een tour door de grotten van Skocjanske Jame in het Karst gebied. Het weer was weer subliem, een krappe 25 graden, nauwelijks vocht en geen wind of bewolking. De wandeltocht besloeg een klein uurtje zo'n 60 meter onder de grond. Gigantische stalagmieten en stalagtieten van soms wel vele duizenden jaren oud. Het eerste deel waren slechts grotten, in het tweede deel van het complex stroomde zelfs een heuse onderaarste rivier, met vele watervallen, stroomversnellingen etc. Een erg mooi gezicht. Daarna heerlijk in het natuurgebied gezeten en in het restaurant een pivotje en een broodje genuttigd.
's Avonds met een aantal groepsgenoten en een aantal 'locals' naar PSV gekeken.


Het presernov trg met op de achtergrond de Franziskanske cerkev

5 mei 2005. De groepsactiviteit van vandaag was raften, dit heb ik vanwege het weer niet gedaan (het regende namelijk de gehele dag). Zelf ben ik lekker de stad in gegaan waar ik een bezoek bracht aan het 'Grad' (de vesting), het schitterende Tivoli park, het oude stadscentrum, het plein van de republiek (waar de regeringsgebouwen van Slovenie liggen) en de stadsrand met de daarbij horende musea en ambasades.
De maaltijd van deze avond was een pizza, daarna met de groep gekeken naar AZ (ook weer in de pub).

6 mei 2005, vandaag stond de enige opleidingsgerelateerde activiteit op het programma. We brachten een bezoek aan het stadskantoor waar we van twee Sloveense stedenbouwkunigen presentaties kregen over het ruimtelijke beleid in deze stad. Het was een interessante bijeenkomst, daarna heb ik nog een kraakpand bezocht wat ook erg mooi was.
Later in de middag van het weer genoten in het Tivoli park en in het statscentrum.
's Avonds onder het genot van een pivotje genoten van een Sloveense straatmuzikant die op Coblers Bridge een avondvullend optreden gaf. Erg mooie muziek, jammer dat de teksten onverstaanbaar waren.

7 mei 2005, helaas al om 10 uur het bed uit om uit te checken.
Voor de laatste maal door de stad en het park gewandeld, toch wel met een gevoel van weemoed. Het was immers een geweldige stad.
De stad was een groot feesttoneel, het was immers bevrijdingsdag in Slovenie. Concerten, markten en zelfs een hardloopwedstrijd vonden in de stad plaats.
Nogmaals een bezoek gebracht aan de Appie Heijn van Slovenie om m'n resterdende geld te ruilen voor wat brood en Pivo voor thuis.
Om 16.00 uur vertrok de bus huiswaarts, waar we zondagmorgen rond 07.45 weer aankwamen.
Het was een mooie ervaring, een mooie stad, vriendelijke mensen, lekker eten en drinken. Kortom een mooie week.
7 mei,

4 Comments:

At dinsdag, mei 10, 2005 10:39:00 p.m., Anonymous Wormpaul said...

Was je nog dronken van dat goedkope bier??

En de Hoeren, waren ze te betalen???

 
At dinsdag, mei 10, 2005 10:59:00 p.m., Blogger Maarten said...

Wp, gedraag je eens op m'n blog ;)

Maar ik was 1 avondje dronken van de pivo. Voor de rest had je behoorlijk wat drank nodig om zover te komen, echt zwaar is het niet.

En die hoeren, die ben ik niet tegengekomen. Misschien kan Myxo je deze info wel geven.

 
At zaterdag, mei 14, 2005 7:54:00 p.m., Anonymous Myxomatosis said...

Ook niet...

 
At zaterdag, mei 14, 2005 8:01:00 p.m., Anonymous Myxomatosis said...

Maar gaaf dat je het leuk heb gehad.

Tis ook een mooi landje he.
Je had er nog een grot. de Postjana grotten, die was heeel erg indrukwekkend!

 

Een reactie posten

<< Home