maandag, juli 25, 2005

Ierland trip 2005

Zo, de vakantie zit er weer op. Van zaterdag 16 juli tot zaterdag 23 juli ben ik met 3 vrienden naar het prachtige Ierland geweest. De reis bestemming was het dorpje Robertstown in County Kildare, zo'n 40 kilometer van Dublin.

Een uitgebreid verslag volgt hier.

Zaterdag 16 juli
Zaterdagochtend rond 09.15 werd ik opgehaald en begon de reis naar Eindhoven Airport, waar onze vlucht naar Dublin om 13.00 uur zou vertrekken. Rond 14.00 uur plaatselijke tijd landde ons vliegtuig (Boeing 737-800) op Dublin Airport en na het wachten op de bagage en ons gemeld te hebben bij de autoverhuur werden we met een pendelbusje naar onze auto gebracht.


De Boeging 737-800 van Ryan Air

Het bleek een zilvere Fiat Punto (met scheef stuur) te zijn.
Toen was het tijd om kennis te maken met het links rijden en de beroerde Ierse wegbewijzering. De Ieren hebben blijkbaar de gewoonte om te vergeten borden aan te brengen of deze 180 graden de verkeerde kant op te zetten. Dit resulteerde dan ook in een rit die ongeveer 3 uur duurde, terwijl het in ongeveer 1 uur te rijden was.

Na de tassen te hebben uitgeladen was het tijd voor een aantal boodschapjes en een avond maaltijd (Irish Steak en gebakken aardappels). Aan het eind van de avond besloten we een bezoek te brengen aan een van de drie lokale pubs. Aangezien de pubs daar vroeg schenen te sluiten dachten we nog een biertje te kunnen doen. Niets bleek minder waar, de pub was stampvol en zou dit nog enkele uren blijven. Al snel hadden we aanspraak van de lokale bewoners en werden we zelfs uitgenodigd voor het kijken van de Gaelic voetbalwedstrijd (Dublin tegen Laois) die de volgende dag gespeeld zou worden. Vele biertjes later werden we door een (dronken) Ierse uitgenodigd bij haar thuis te komen Karaoken, na een aantal liedjes konden we eindelijk vertrekken en op zoek gaan naar ons bedje.

Zondag 17 juli
Na lekker uitgeslapen te hebben besloten we door het stadje te wandelen en mee te gaan op de boottour door het Grand Canal. Deze had echter weinig zin te vertrekken waarna we besloten om een ritje met de auto te maken. Via een verkeerde afslag (weer die verdraaide bordjes) kwamen we op The Curragh Raceway uit waar op dat moment paardenraces aan de gang waren.


A day at the races

Hier hebben we er dan ook een tweetal van meegepakt alvorens terug te rijden nmaar de Pub om daar de Gaelic wedstrijd te bekijken. Dit was een erg leuke ervaring, vooral ook omdat we daar de nodige uitleg over het spel kregen. Verder hebben we die middag gezellig met een drietal Ieren (Berry, Tom, en Jim "Rozenburg"). Deze dag kon ook het vooroordeel dat Ieren nooit rondjes geven geschrapt worden, de eerste hadden we toen al te pakken.

's Avonds lekker op de bank gehangen, onder het genot van een Smithwicks biertje.

Maandag 18 juli
Een dagje cultuur, dat was de bedoeling van de maandag. 's Morgens op tijd vertrokken voor een bezoekje aan het plaatsje Kildare. Daar hebben we St. Brigid's Cathedral en de bijbehorende Round Tower bezocht.


De Round Tower van Kildare

Na nog een bezoekje gebracht te hebben aan de lokale supermarkt zijn we verder gereden naar Kilkenny. Onderweg hebben we nog een tussenstop gemaakt bij de Dunmore Caves. Een klein maar mooi grottencomplex met een behoorlijk indrukwekkende historie. In Kilkenny hebben we Kilkenny Castle bekeken en zijn door het stadje gewandeld.

's Avonds weer lekker aan de Smithwicks en de Guinness gezeten.


Dinsdag 19 juli
Dinsdag zijn we de Wicklow Mountains ingetrokken. De eigenaresse van het park had voor ons een route uitgetekend die we gevolgd zijn. Via dorpjes als Blessington, Glendalough en Woodenbridge zijn we naar de kustplaats Arklow gereden. Onderweg hebben we schitterende landschappen gezien met af en toe een aantal ruines.


The Wicklow Mountains

In Arklow werden we op een vervelende manier verrast door een lekke achterband. Maar na een vrij snelle pitstop (het bandje was binnen 5 minuten gewisseld) zijn we naar een garage gereden om het te laten repareren. Dit bleek ook geen probleem te zijn, waardoor we na een kleine vertraging onze rit konden vervolgen. Via Arklow reden we naar Wicklow, waarbij we onderweg een broodje hebben gegeten op het strand. In Wicklow zijn we verder naar het noorden gereden om in de omgeving van Berry opnieuw de Wicklow Mountains in te trekken. Bij het uitzichtspunt Sally Gap hebben we opnieuw genoten van het uitzicht en hebben we nog even gelopen in de Rivier Liffey.
Nu was het tijd om weer huiswaarts te rijden en thuis aangekomen te gaan genieten van een biertje.

Woensdag 20 juli
Woensdag was weer een relaxt dagje. 's Morgens hebben we een (saaie) boottocht gemaakt over de Grand Canal en 's middags zijn we naar de golfbaan gegaan voor een spelletje Pitch en Putt. Het werd mij omschreven als middget golf in het groot, in de praktijk leek het net echt golf. Op een baan van 18 holes varierend van 65 tot 122 meter compleet met afslagplekken, Greens en Bunkers hebben we lekker 2,5 uur gegolft.


Pitch & Putt

's Avonds hebben we lekker wraps gegeten, een turfvuurtje gestookt in de haard en genoten van de Smithwicks en Guinness.

Donderdag 21 juli
Donderdag > Dublin dag. Dat was de planning. Dus al vroeg het bedje uit om lekker vroeg te gaan rijden. Via een parkeerplaats aan de snelweg en een gloednieuwe tram waren we rond half 11 in hartje Dublin.


St. Patrick's Cathedral

Daar hebben we onder meer een bezoek gebracht aan het Trinity College, St. Stepehens Green, Dublin Castle, St. Patrick's Cathedral, Christ Church Cathedral, The Old Jameson Distillery (en Whiskey geproefd), de Guinness brouwerijen, the Kilmainham Goal, O'Connel Street en the Temple Bar District.
Kortom een drukke en lange dag. Aan het eind van de dag zaten we er dan ook behoorlijk doorheen.

Vrijdag 22 juli
De laatste echte vakantiedag in Ierland, naast het tassenpakken zijn we nog even naar het in de buurt zijnde Bog of Allen natuurgebied geweest. Hier vinden grootschalige turfontginningen plaats. 's Avonds zijn we naar de Newbridge Greyhound Racing Stadium geweest alwaar de Greyhound races waren. Natuurlijk hebben we een gokje gewaagd waarbij ik zelfs een keer 3,60 euro won. ;-)


The Greyhound Races

Als afsluiter van de vakantie kon een bezoekje aan de pub natuurlijk niet uitblijven. Net als de voorgaande keren was het de bedoeling om 1 biertje te halen. Toch werden dit er al weer snel 5 (de schuld van Berry en Tom) die opnieuw de Ierse gastvrijheid wilden bewijzen. Uiteindelijk zijn we de pub uitgeveegd en heeft Berry nog bij ons thuis een biertje gedaan. Het was pas rond 03.30 dat we te bed lagen en de wekker ging al om 05.45 uur.Zaterdag 23 juli
Vroeg (06.00 uur) opgestaan om te ontbijten en de laatste dingetjes te pakken. Rond 06.45 zaten we al weer in de auto op weg naar Dublin Airport. Na de auto ingeleverd te hebben werden we door het pendelbusje afgezet bij het vliegveld. Waar we nog een halfuur moesten wachten voor het inchecken. Uiteindelijk vertrok het vliegtuig een halfuurtje te laat maar wist het meer dan de helft van de vertraging goed te maken. Rond 13.15 hadden we weer Nederlandse grond onder de voetjes. Ruim 2,5 uur later was ik dan weer thuis.

Karen (van het vakantiepark), Berry, Tom en Jim "Rozenburg" allen hartstikke bedankt voor de superweek.

Dan nog een aantal wist-u-datjes:
- Wist u dat Ieren heel gastvrij zijn?
- Wist u dat Ieren een 80.000 zitplaatsen stadion hebben voor alleen Ierse sporten, de rest van het jaar staat het leeg?
- Wist u dat we in een week meer dan 50 keer verkeerd zijn gereden?
- Wist u dat bijna de helft van alle Ieren jonger is dan 25 jaar?
- Wist u dat Guinness in ieder land anders is (wordt apart gebrouwen)?
- Wist u dat Guinness in Ierland het lekkerst is.
- Wist u dat zelfs kleine kinderen in Ierland kunnen wedden?
- Wist u dat de maximale boete op roken in de Pub op 1500 euro staat?

3 Comments:

At maandag, juli 25, 2005 11:18:00 p.m., Anonymous Molenman said...

ah, lekker verslag je hoor...voor al die "lekker band" :P

 
At maandag, juli 25, 2005 11:19:00 p.m., Anonymous Molenman said...

hoe smaakt dat eigenlijk een lekker band? :P:P

/*
je kan geen postst editen zonder account :/
*/

 
At maandag, juli 25, 2005 11:21:00 p.m., Blogger Maarten said...

Ach ja, typefoutjes sluipen er zo in.
Maar het is verholpen.

En nee, de edit luxe is niet aan niet-leden besteed. ;)

 

Een reactie posten

<< Home