vrijdag, oktober 28, 2005

Muziek, cheerleaders en een menselijke piramide

Sufjan Stevens in Paradiso

Gezien op 27 oktober.

Sufjan Stevens verraste begin jaar menigeen met z'n derde album "Come On Feel The Illinoise". Een album dat vol staat met rustige en gevoelige maar bovenal prachtige luisterliedjes.
Het laatste Europese optreden van Sufjan Stevens (onder begeleiding van The Illionoisemakers) vond donderdagavond plaats in een tot de nok toe uitverkocht Paradiso.

Rond kwart over acht betrad ik een reeds goedgevulde Paradiso en kon een mooi plekje vinden op de verhoging bij het mengpaneel. Een kwartiertje later, om 20.30 uur precies betraden Sufjan en band het podium. Gekleed in Amerikaanse Highschool sportkleding (en de dames als cheerleader) werd de toon gezet. De Amerikaanse cultuur werd onmiddelijk benadrukt (met een hele vette knipoog). Het uur dat zou volgen stond vooral in het teken van de staat Illinoise.

Wat onmiddelijk opvalt zijn de grote muzikale capaciteiten van alle leden van de band. Sufjan bespeelt moeiteloos, piano, banjo en gitaar en zo bespeelt bijna iedereen minstens twee instrumenten om daarbij ook nog eens te zingen.
Na een uur verlaten Sufjan en band om en om het podium om de highschool outfit om te ruilen voor gewone kledij, hiermee was het Illinoise deel dan ook afgeslotenTijdens het tweede deel van de set volgen vooral nummers van de twee eerdere albums "Greetings from Michigan" en "Seven Swans". Dit deel is dan ook een iets meer ingetogen ten opzichte van het Illinoise deel.

Voor de toegift worden de highschool pakjes weer aangetrokken en wordt het publiek zelfs getrakteerd op een ware menselijke piramide van 3 hoog. Werkelijk waar de eerste keer dat ik dit in de Paradiso heb zien gebeuren. Ook blijkt de band met 1 lid te zijn uitgebreid, namelijk met Superman. Met "The man from Metropolis steals our hearts" lijkt dit concert aan z'n einde te komen. Onder luid applaus verlaten Sufjan en The Illnoisemakers het podium en beginnen de lichten langzaam aan te gaan. Dan wordt het applaudiseren toch beloont met nog een extra solo toegift.

Na 100 meer dan boeiende minuten! (daar kan menig band nog wat van leren) komt het concert dan echt ten einde en gaan de lichten definitief aan.

Setlist
50 states
The Tallest Man, the Broadest Shoulders
Concerning the UFO Sighting Near Highland, IL
They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back From the Dead!! Ahhhhh!
Jacksonville
Casimir Pulaski Day
Chicago
The Predatory Wasp of the Palisades Is Out to Get Us!
A Good Man Is Hard To Find
John Wayne Gacy Jr.
All The Trees Of The Field Will Clap Their Hands
Seven Swans
-
The Man Of Metropolis Steals Our Hearts
-
Romulus


Waar Sufjan Stevens vanaf cd nog wel eens een beetje kan gaan vervelen boeide het live werkelijk van begin tot einde. Vooral de nummers als "Chicago", "Casimir Pulaski Day" en "John Wayne Gacy Jr". klonken live prachtig. Sufjan blijkt ook nog eens een echte alleskunner te zijn en heeft daarnaast nog eens een hele sterke begeleidingsband gevormeerd (Banjo spelen en halverwege een nummer overgaan tot het bespelen van trombone). Het uitgelaten publiek, doodstil tijdens de nummers en daarna enthousiast applaudiserend droeg misschien nog wel bij aan het unieke gevoel.

6 Comments:

At zaterdag, oktober 29, 2005 8:46:00 p.m., Anonymous Lisette said...

Waar wonen ouders die hun kind Sufjan noemen??
das toch eigenlijk best zielig...

 
At zaterdag, oktober 29, 2005 9:55:00 p.m., Anonymous anneke (starálfur) said...

klinkt als een geweldig concert...
ik ben best jaloers op je... had er graag heengewild!

 
At zondag, oktober 30, 2005 3:37:00 p.m., Anonymous Nikki said...

Het was mooi hé? :)

 
At zondag, oktober 30, 2005 3:39:00 p.m., Blogger Maarten said...

@ Lisette, die ouders wonen blijkbaar in de staat Michigan in de VS!

@ Nikki, absoluut. Ben nog steeds blij dat je me hebt overgehaald. ;)

 
At zondag, oktober 30, 2005 11:10:00 p.m., Anonymous Annet said...

Klinkt echt super! Gaaf verslag!!

 
At maandag, oktober 31, 2005 9:03:00 a.m., Anonymous Lisette said...

ok, snugger... hij is dus amerikaans...
heb ik nog n vraagje: hoe spreek je zn naam dan uit??

 

Een reactie posten

<< Home