vrijdag, oktober 28, 2005

The Veils - Live @ Paradiso

Gezien: vrijdag 21 oktober

Finn Andrews is terug


Vlak voor het begin van de zomer van 2004 kwam het bericht dat The Veils uit elkaar waren gegaan. De band had net de sterke debuut cd "The runaway found" afgeleverd en zou die zomer gaan touren langs de verschillende festivals. De reden was dat het niet zo boterde tussen voorman Finn Andrews en de overige bandleden. Finn vertrok dan ook naar z'n thuishaven in Nieuw Zeeland om daar in alle rust een nieuwe band te formeren en aan nieuwe muziek te gaan werken.
Nu ruim een jaar later staan The Veils aan het begin van een nieuwe periode. Een grote hoeveelheid nieuwe nummers zijn geschreven en een aantal try-out concerten staan op het programma. De show in Paradiso is er hier een van.

Het aantal bekende nummers was dan ook op 1 hand te tellen. Lavinia, Guiding Light, The Valleys of New Orleans, The tide that left...., ... And of us must go. De set werd verder gecompleteerd met allemaal nieuw materiaal. Wat onmiddelijk opviel aan deze nieuwe nummers is dat het stuk voor stuk juweeltjes zijn. Ze hebben allen een breekbare en tegelijkertijd bombastische kant.

Ook Finn is veranderd, waar hij de laatste keer dat ik hem zag nog als een schuchter mannetje over kwam is hij nu een stuk zelfverzekerder. Gekleed in een pak met hoed neemt hij gedurende de eerste nummers vooral de vocale invulling voor zijn rekening. Klappend en zo nu en dan dansend zingt hij zijn nummers. Later in het concert pakt hij ook zijn gitaar erbij. Tussen de nummers door blijkt Finn toch nog dat verlegen en schuchtere mannetje te zijn, dat blijkt vooral uit de aankondigingen voor de nummers.

Het publiek kan vanaf de eerste minuten het optreden waarderen, waardoor de band zich ook al snel op z'n gemak voelt. De band kan het publiek niet vaak genoeg bedanken. en Finn komt zelfs na de toegift nog een keer het podium op om ons met een solo versie van Guiding Light de Paradiso uit te sturen.

De band zal voorlopig nog een aantal try-outs geven om daarna de studio in te duiken voor de opnamens van de nieuwe plaat. Begin volgend jaar zal de band terugkomen voor een Europese Tournee.

Setlist
The Valleys Of New Orleans
'Old New One'
Hold On To The One You Love
Night Thoughts Of A Tired Surgeon
The Tide That Left And Never Came Back
Advice For Young Mothers To Be
'New New One'
Jesus For The Jugular
Under The Folding Branches
Not Yet
Pan
Life Is Sweet
Lavinia
---
... & One Of Us Must Go
The House Where We All Live
The Wild Son
---
Guiding Light


Ik vond het een erg sterk concert. Vlak na het optreden was ik iets teleurgesteld over het uitblijven van de bekende nummers. Maar nu een paar dagen later en het allemaal bezonken is kijk ik toch terug op een hele mooie avond. Ik kijk nu al uit naar het album.

1 Comments:

At vrijdag, oktober 28, 2005 5:50:00 p.m., Anonymous freakystyle said...

Ik vind het erg jammer dat ik er niet bij was, maar Damien Jurado was ook heel erg mooi! :)

 

Een reactie posten

<< Home