vrijdag, november 04, 2005

Black Rebel Motorcycle Club in de Melkweg, Heart + Soul!

In 2004 leek het fout te gaan met Black Rebel Motorcycle Club. Drummer Nick Jago verliet de band en de overgebleven leden Peter Hayes en Robert Turner verlieten na een conflict met Virgin deze maatschappij. Dit conflict had vooral te maken met de muzikale weg die de band wilden inslaan, Virgin zag hier geen brood in.
Uiteindelijk kwam begin 2005 alles weer goed, een nieuwe platenmaatschappij werd gevonden en ook werd Nick Jaggo weer in de armen gesloten. Eind Augustus kwam het derde studioalbum "Howl" van de band uit waarop duidelijk meer country, folk en blues invloeden te horen waren.
Donderdag 3 november stond de band in de kleine zaal van de Melkweg.

Het voorprogramma werd verzorgd door de band Gliss . Een drietal uit Los Angeles. Muzikaal was het niet echt interessant, de nummers klonken vrijwel hetzelfde. Het was wel leuk om te zien dat de bandleden alle instrumenten konden bespelen. Zo heeft ieder bandlid gedrumd en bass gespeeld.

Black Rebel Motorcycle Club
Rond 22.00 uur betraden Black Rebel Motorcycle Club het podium, althans alleen Peter Hayes. De set werd geopend met drie geheel acoustische nummers. Hayes nam daarbij de zang, gitaarspel en mondharmonica voor zijn rekening. Halverwege het derde nummer schoven ook Robert Turner en Nick Jaggo op het toneel (en Spike Keating die de band tijdens de tour muzikaal ondersteunt). Daarna werden de acoustische instrumenten even aan de kant gezet. De nadruk kwam toen weer meer op het rock 'n' roll vlak te liggen, waarbij er vooral nummers van B.R.M.C. en Howl gespeeld werden. Vooral Devils Waiting, Ain't no easy way en The Line klonken schitterend. Punk Song en White Palms waren weer even goed als vroeger.

Muzikaal gezien is de band enorm gegroeid. Waar vroeger alleen gitaren bespeeld werden geldt dat nu ook voor een piano, orgel en zelfs trombone. Dit maakt de nummers dan ook een stuk gevarieerder en de setlist minder voorspelbaar.
Ook richting het publiek is de houding veranderd. Waar het vroeger echt arrogantie ten top was zijn vooral Turner en Hayes veel opener geworden. De zonnebrillen zijn verdwenen en in plaats daarvan is er nu oogcontact, bedankjes en hier en daar een grap. De band lijkt meer te zijn gaan spelen voor het publiek dan louter voor hun zelf.Setlist:
Complicated Situation
Fault Line
Devil's Waitin'
Shuffle Your Feet
Ain't No Easy Way
Love Burns
White Palms
Punk Song
Howl
As Sure As The Sun
Weight Of The World
Rifles
Six Barrel Shotgun
Still Suspicion Holds You Tight
Sympathetic Noose
Promise

Spread Your Love
Stop
Gospel Song
The Line
Heart + Soul
Open Invitation


Het optreden werd een erg lang optreden, het eindigde pas rond 23.45
Opvallend was dat de setlist vrijwel uit nummers van het eerste en van het laatste album bestond. Van het tweede album werden er maar drie gespeeld.
Het was al weer mijn vijfde optreden van BRMC en het is nog nooit een teleurstelling geworden, ook deze keer niet. Op Awake na kwamen vrijwel al m'n favoriete nummers voorbij. De nummers van Howl klonken stuk voor stuk ook erg vertrouwd.
Al met al dus weer een mooie maar vooral strakke show.

7 Comments:

At vrijdag, november 04, 2005 8:11:00 p.m., Anonymous Annet said...

Wederom weer een leuk verslag! BRMC vind ik ook geweldig, helaas nog nooit live megemaakt. Gaaf hoor, alweer jouw 5e keer! Had je je stem weer helemaal terug? En nu? ;)

 
At vrijdag, november 04, 2005 9:50:00 p.m., Anonymous Sahidah said...

Leuk hoor, al de recensies. :)

 
At zaterdag, november 05, 2005 1:23:00 p.m., Anonymous Myxomatosis said...

Ik vond het optreden erg leuk, maar ik miste toch echt een hoop nummers van hun tweede album!
Die is juist zo briljant!
Maar toch blij dat ze Heart + Soul speelde! Die is is zo lekker!

 
At zaterdag, november 05, 2005 1:51:00 p.m., Anonymous Futureboy said...

:D

Gaaf! Ben benieuwd, ze komen ook op The Music In My Head. Is het speelschema daarvan al bekend? Als het maar niet gelijk met Elbow is...

 
At zondag, november 06, 2005 4:13:00 p.m., Blogger Maarten said...

Yep, het tijdschame is bekend. Zie een paar posts eerder of anders uw e-mail. ;)

@ Sahidah, er zullen er nog wel meer volgen. Ik heb nog genoeg concerten in het vooruitzicht.

 
At dinsdag, november 08, 2005 11:54:00 p.m., Anonymous Wormpaul said...

ff serieus gasten, het was gewoon echt 1 van de slechtste concerten ooit..

Slecht geluid, hopeloze voorband (met wel een lekker wijf op Bas/drums/gitaar/zang) en vooral: Veels te veel mensen om me heen..

Het was gewoon jammer, muzikaal vond ik de eerste 3 nummers nog het beste, daarna was het soms heel errug lekker rock&rollen maar vaak was het ook niet meer dan een dood konijn wat er te vinden was in de zaal..

Het hele concert duurde ook te lang om de aandacht (voor mij) vast te houden...het was vooral samgengevat:

Net niks...


Helaas, want de rest van de avond was wel errug gezellig, en dat is ook wat waard...toch??

 
At woensdag, november 09, 2005 9:38:00 p.m., Blogger Maarten said...

Het geluid was (naarmate het einde naderde) inderdaad niet best. Maar dat ben ik inmiddels wel gewend. Ook het voorprogramma was matig.

Maar de band kon me weer boeien, ondanks de lengte van het concert.

 

Een reactie posten

<< Home