maandag, november 14, 2005

The Music in my Head - vrijdag

Vrijdag 11 november stond voor mij dit jaar niet in het teken van de Carnaval of Sint Maarten maar van muziekfestival The Music In My Head 2005. Dit festival, dat normaal gesproken in juli in het Theater aan het Spui gehouden wordt, vond dit jaar plaats in het net verbouwde "Paard van Troje".

In eerste instantie leek het festival helemaal geen doorgang te vinden, maar uiteindelijk kon het dus na 4 maanden vertraging, toch plaatshebben.
Verdeeld over 3 podia stonden er op de vrijdagavond negen acts geprogrammeerd. Zelf heb ik er drie gezien, allen in de grote zaal.

De eerste act van de avond was het Australische Architecture in Helsinki. Australisch ja, en niet Scandinavisch zoals menig toeschouwer dacht. Muzikaal is het misschien nog het beste te vergelijken met een band als Arcade Fire. Met dat verschil dat Architecture m'n aandacht maar ten dele kon vasthouden. Het eerste halfuur vond ik het erg leuk, maar toen het nieuwtje er eenmaal van af was verloor ik ook snel m'n aandacht. De zang en het spel was net allemaal iets te rommelig.

Tijdens de pauze besloten om weer naar deBlack Rebel Motorcycle Club te gaan kijken (alweer de zesde keer) in plaats van Sons and Daughters. Dit bleek achteraf een goede keuze. De grote zaal van het Paard stond goed vol, waaruit bleek dat Black Rebel Motorcycle Club een absolute headliner van het festival was. De setlist was, net als 8 dagen eerder, vooral gebouwd rondom de albums B.R.M.C. en Howl. De nieuwe nummers overtuigden wederom, de oudere nummers rockten weer als vanouds. Ook was er weer, hetzij in mindere mate, het contact met het publiek.
Een minpuntje van het optreden was het geluid, dit stond vele malen te hard. Het wordt inmiddels tijd dat iemand de geluidsmensen van BRMC gaat vertellen dat het volume op standje 7 ook best mooi kan zijn en dat volume standje 10 niet altijd nodig is.

Het absolute hooftepunt van het festival was voor mij de slotact, namelijk het Engelse Elbow. De Mancunians die me dit jaar definitief wisten te overtuigen met het album "Leaders of the free world" sloten af in de grote zaal. Mijn torenhoge verwachtingen werden eigenlijk al vanaf de allereerste minuut waargemaakt. Tijdens een mooie uitgebalanceerde set werd er aan ieder album aandacht besteed. Prachtige gevoelige luisterliedjes als Switching off werden afgewisseld door up tempo nummers als Leaders of the free world. Zanger Guy Garvey bespeelde vanaf z'n kruk (een voetblessure door een moedige redding van een gezin uit een brandend huis of toch een struikelpartij tijdens dronkenschap) van meet af aan het publiek en liet daarnaast niet na ook nog eens prachtig te zingen.
Ook de overige muzikanten deden hun klus naar behoren. Hoogtepunt was de uitvoering van New Born, in eerste instantie rustig en ingetogen om te eindigen in een grote climax. Driewerf hulde voor Garvey en z'n mannen, hopelijk krijgen we binnen niet te lange tijd nog een echte clubshow, ik zal daar dan in iedergeval aanwezig zijn.
Hier is een uitgebreide recensie te vinden over het optreden van Elbow.

De vrijdagavond van het festival was een hele leuke geslaagde avond. Muzikaal was het allemaal erg leuk, de locatie was ook prima en daar ook weer met gezellige mensen gesproken. Zeker voor herhaling vatbaar dus.
Een minpunt van het festival was het soms erg rumoerige publiek, maar helaas lijkt dat de laatste tijd veel vaker voor te komen.

5 Comments:

At dinsdag, november 15, 2005 11:08:00 p.m., Anonymous Annet said...

BRMC én Elbow op één avond! Kan me goed voorstellen dat je daar van genoten hebt!

 
At woensdag, november 16, 2005 7:27:00 p.m., Anonymous El Gee said...

Waarom staat mijn achterhoofd tot twee maal toe op jouw weblog :)

 
At woensdag, november 16, 2005 9:22:00 p.m., Anonymous Myxomatosis said...

Volgende keer ikke ook naar Elbow als ze dichterbij komen!

 
At woensdag, november 16, 2005 9:30:00 p.m., Blogger Maarten said...

@ Myxo, luie donder. Is 100 kilometer je al te ver. :S

@El Gee, dat is het risico van een plekje vooraan. Nikki staat ook al op al mijn foto's. ;)

@ Annet, precies, voor mij was het een ideale line-up. :P

 
At donderdag, november 17, 2005 3:04:00 p.m., Anonymous Maurice. said...

beter een achterhoofd dan een achterlijk hoofd.

 

Een reactie posten

<< Home