donderdag, november 03, 2005

Oasis in de Heineken Music Hall

Oasis in de HMH
Gezien: 2 november 2005

Tien a elf jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Oasis. Ik zat net in de brugklas, en waar bijna al m'n klasgenoten zich lieten verleiden tot de happy hardcore uit die tijd viel ik voor de Britpop. Daarna groeide de band uit de "De beste band ter wereld" (volgens de Gallaghers dan) en zette het verval ook snel in.
Nederland en Oasis leken jarenlang niet samen te kunnen gaan. Het laatste echte optreden was al bijna acht jaar terug, daarbij reken ik het mislukte concert op Pinkpop niet mee. Maar woensdag 2 november kwam daar dus verandering in, in een binnen twee uur uitverkochte Heineken Music Hall.

Voorprogramma
Het eveneens Britse The Coral mocht gedurende een vijfenveertig minuten durend voorprogramma de langzaam vollopende HMH opwarmen. Dit deden ze behoorlijk goed. Een leuke set met zowel rustige en ingetogen als bombastische nummers.

Oasis
Even na 21.15 gingen de lichten uit en vulde de zaal zich met de drumpartij uit Fucking in the bushes. Enkele minuten later verschenen Liam, Noel, Gem, Andy & Zach ten tonele. Ze openden sterk, met nummers als Lyla, Bring it on down & Morning Glory. Dit had dan ook direct z'n uitwerking op de zaal die veranderde in een grote zingende en springende mensenmassa. Pas na het zesde nummers kreeg het publiek de kans om zich te herpakken. Liam verliet het podium en Noel speelde The Importance of being Idle en het prachtige The Masterplan. Vooral die laatste werd wederom luidkeels meegezongen.

Met Liam daarna weer terug op de planken werd de tweede helt van de set ingezet. Hits uit het verleden als Live forever en Wonderwall werden afgewisseld met nummers van Don't believe the truth. Met My Generation werd na negentig minuten het optreden afgesloten en daarbij gingen nog even alle remmen los. Op het podium kregen werden we getrakteerd op een jamsessie (en een tegen de boxen aan leunende Liam) en in de zaal ontstonden hier en daar nog een aantal pitjes.

Setlist:
1. Fuckin' In The Bushes
2. Turn Up The Sun
3. Lyla
4. Bring It On Down
5. Morning Glory
6. Cigarettes & Alcohol
7. The Importance Of Being Idle
8. The Masterplan
9. Songbird
10. A Bell Will Ring
11. Acquiesce
12. Live Forever
13. Mucky Fingers
14. Wonderwall
15. Champagne Supernova
16. Rock 'n' Roll Star

17. Guess God Thinks I'm Abel
18. The Meaning Of Soul
19. Don't Look Back In Anger
20. My Generation


M'n eerste keer Oasis was een geweldige ervaring en zelfs nog beter dan ik gehoopt had. Dat de set grotendeels bestond uit werk van de eerste twee albums is vrij logisch, aangezien de daaropvolgende albums van mindere kwaliteit waren. De band is de laatste jaren eindelijk volwassen geworden en zullen ze zich dan ook niet snel meer laten verleiden tot wanprestaties. Het concert in de HMH oogde solide en routineus. De uitgelaten sfeer en de uitstekende geluidskwaliteit deden de rest.
Het absolute hoogtepunt was voor mij Live Forever, maar ook The Masterplan klonk verschrikkelijk goed. Mochten deze Mancunian weer eens in de buurt zijn ben ik zeker weer van de partij.

3 Comments:

At vrijdag, november 04, 2005 8:08:00 p.m., Anonymous Annet said...

Leuk verslag! Alle verse herinneringen komen nog eens extra boven. Want wat was het toch super! (kan het niet vaak genoeg zeggen..) Trouwens nog bedankt voor de prachtige foto's! :)

 
At zaterdag, november 05, 2005 12:06:00 a.m., Blogger Maarten said...

De foto's zijn graag gedaan hoor. ;)

Vanmiddag kwam m'n stem weer bovendrijven.

 
At zaterdag, november 05, 2005 1:18:00 p.m., Anonymous Myxomatosis said...

Volgende keer moet ik echt mee!
Als ze ooit weer eens komen...

 

Een reactie posten

<< Home