donderdag, februari 16, 2006

Kashmir in Paradiso

Enkele dagen geleden is het inmiddels 72 album "No Balance Palace" van het Deense Kashmir eindelijk in Nederland uitgekomen. Eindelijk? Ja, eindelijk aangezien dit album in andere landen al sinds oktober in de winkels lag. Bij een nieuw album hoort natuurlijk ook een clubtour. Deze brengt Kashmir deze week in Paradiso, Ekko, Doornroosje en W2. Afgelopen (valentijns)dinsdag stond het optreden in de kleine zaal van Paradiso op het programma. Het was ook al weer een tijdje geleden dat dit viertal Nederland aandeed, naar eigen zeggen was dit de eerste keer sinds 1974 (in werkelijk 2003).

Zanger Kasper Eistrup,

Foto by LG


"Het is toch ongelovelijk dat zo een grote band in zo een klein zaaltje speelt" bromt een man terwijl hij zich richting de bar begeeft. En eigenlijk heeft hij hier volkomen gelijk in, want alles wat Kashmir doet straalt een bepaalde grootheid uit. Tijdens de opnames van het laatste album kregen ze zelfs medewerking van grootheden als Lou Reed en David Bowie. Beide waren vanavond helaas niet aanwezig, de laatstgenoemde moest tuinieren (volgens de bassist).

Even na 20.30 uur betreden de Denen het podium, deze keer krijgen we geen voorprogramma. Een mooie, indrukwekkende en ook lange setlist biedt ons een mooi overzicht van het repetoire van deze Denen. Maar het zwaartepunt ligt vanavond toch bij de nummers van de twee laatste albums "No Balance Palace" en "Zitilites".
Het contact met het publiek is snel gelegd, al binnen een paar seconden werpt zanger Kasper Eistrup een aantal vriendelijke blikken het publiek in en tussen de nummers door zit hij ook niet om een praatje verlegen. Naarmate het optreden vordert zoeken bassist Mads Tunebjerg en gitarist/toetsenist Henrik Lindstrand ook steeds meer het publiek op.

Live blijken de nummers net zo betoverend als op de plaat, vooral de stem van Kasper Eistrup is bijzonder sterk. Maar ook op het spel van de overige bandleden valt niets af te dingen. Muzikale hoogtepunten voor mij waren Kalifornia, The Cynic, She's made of chalk (inclusief het verrassende intro en de flitsende danspasjes) en Rocket Brothers maar ook de rest van de set was erg goed.

4 Comments:

At donderdag, februari 16, 2006 10:12:00 p.m., Anonymous gretel said...

weer goed geschreven :) en een fantastische foto van LG!

 
At vrijdag, februari 17, 2006 10:31:00 a.m., Blogger Jop said...

Volgende keer ben ik ook van de partij. Eerst maar eens luisteren;)

 
At zaterdag, februari 18, 2006 7:04:00 p.m., Blogger SnoopS said...

Wat een lelijke mannen... maar daar zal ik wel vrouw voor zijn ;) Gelukkig luister ik niet zoveel naar de muziek dat ik de behoefte krijg om ze te zien en nu dus nog minder ;)

Enne, pssht... denen is Denen, met een hoofdletter dus ;)

En om nou niet alleen te zeuren, het was toch leuk om te lezen (en LG mooie foto ook al vind ik de man vooraan oerlelijk)

 
At zaterdag, februari 18, 2006 7:58:00 p.m., Anonymous RadioMad said...

Nice.

Vond ze ook erg goed in Doornroosje, ondanks het wat muffe geluid (maar dat lag niet aan de band zelf).

Schijnbaar ook op Pinkpop, op zondag. Ik ben vooralsnog van plan alleen maandag te gaan, maar de bevestiging van Kashmir doet m'n hart toch sneller kloppen.

 

Een reactie posten

<< Home