woensdag, maart 08, 2006

Een semi-akoestische avond met Richard Ashcroft

Wat van te voren aangekondigd werd als een kort semi-akoestisch optreden ontwikkelde zich tot een avond om niet snel te vergeten.

Op 7 maart was Richard Ashcroft weer eens in Nederland. De zanger, die gedurende de jaren negentig deel uitmaakte van Britpop band The Verve, was hier ter promotie van zijn laatste album ‘Keys To ‘the World’ dat halverwege januari uitkwam. Een uitverkochte Paradiso was het toneel voor een kort maar zeer krachtig semi-akoestisch optreden.

Sfeer
Het eerste dat bij het binnengaan van de zaal opviel was het kleine maar sfeervol opgezette podium. De breedte van het podium was gehalveerd waardoor ook de zijkanten beschikbaar waren als staanplaats. Daarbij was het podium ingericht met vloerkleden, een groot rood gordijn, twee kandelaars en een viertal schemerlampen. Dit gaf direct een echte huiskamersfeer.

Het concert
Een paar minuten voor half tien betreedt Ashcroft alleen het podium en zette: ‘Check the Meaning’ in, het openingsnummer van zijn vorige album ‘Human Conditions’. Daarna komen ook een tweede gitarist en een toetsenist op het podium en verschuift de nadruk vooral naar zijn laatste album. Naast de nieuwe nummers wordt het publiek ook getrakteerd op een aantal nummers uit zijn The Verve periode. Halverwege ‘Sweet Brother Malcolm’ verstijven Ashcroft en band voor een tiental seconden waarna geheel plotseling het intro van ‘Lucky Man’ wordt ingezet.

Na een klein uurtje wordt er afgesloten met een bluesversie van ‘Bittersweet Symphony’. Ashcroft drukt ons hierna op het hart dat dit optreden slechts een opwarmer was. Later dit jaar zal Nederland opnieuw aangedaan worden maar dan voor een echte show met band.

De liedjes van ‘Keys To the World’ maakten zo in de pure vorm een hele sterke indruk. Aan de ene kant klonken ze heel breekbaar maar aan de andere kant schuilde er heel wat kracht in. Het spelen van de drie oudere liedjes zorgden voor een goede afwisseling van de setlist. Samen met de prachtige sfeer die in de zaal hing maakten het geheel af. Menig toeschouwer zal het met ondergetekende eens zijn dat het ondanks de duur een optreden was om niet snel te vergeten.

Setlist
Check the Meaning
Break yhe Night With Colour
Music Is Power
Sweet Brother Malcolm
Lucky Man
Words Just Get In the way
Keys To the World
----------------
History
Why Not Nothing
Bittersweet Symphony

9 Comments:

At woensdag, maart 08, 2006 9:22:00 p.m., Anonymous gretel said...

wederom een leuk verslag. het optreden was zelfs van achter een computerscherm goed :D ik hoop echt dat hij ook naar belgië komt

 
At woensdag, maart 08, 2006 9:56:00 p.m., Anonymous Annet said...

Hier ook iemand die het via Fabchannel heeft gewvolgd. Natuurlijk niet de sfeer die er live in zo'n zaaltje hangt, maar nog steeds heel bijzonder, heb erg genoten. Wat een fantastische stem heeft die man toch!

 
At donderdag, maart 09, 2006 12:17:00 a.m., Blogger SnoopS said...

een mooie kop :) geloof dat iedereen het geweldig vond, da's dan weer mooi om te lezen :)

ohja en nog slaap lekker ;)

 
At donderdag, maart 09, 2006 8:02:00 p.m., Anonymous BEn said...

tof dat je me mee vraagd maarten?!!..

 
At donderdag, maart 09, 2006 8:04:00 p.m., Anonymous Ben said...

vraagd met een t..

 
At zondag, maart 12, 2006 4:34:00 p.m., Anonymous RadioMad said...

Inderdaad een korte setlist.
Je zou bijna zeggen: huiskamerconcert (getuige de lamp op de achtergrond) :)

 
At woensdag, maart 15, 2006 7:58:00 p.m., Anonymous Nikki said...

Het was ook een huiskamerconcert. Ik heb enorm genoten. Hoogtepunt: History!'

Is het concert al op Fabchannel terecht gekomen?

 
At vrijdag, april 07, 2006 9:53:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

History was idd (met de verassende uitvoering van BSS) het hoogtepunt van een concert wat top was. Wat is er in hemelsnaam gebeurd met dat aangekondigde verslag op fabchannel, eerst een hele tijd op soon, nu gewoon verwijderd!!!

 
At donderdag, april 13, 2006 8:27:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Wat een bout streek zeg!! Eerst lekker maken en dan ineens foetsie!! Was er gelukkig wel bij maar wil het absoluut eens terug zien. Is het nergens anders vandaan te halen?

 

Een reactie posten

<< Home