vrijdag, juli 07, 2006

Muse doet een poging zich opnieuw uit te vinden


De afgelopen jaren is Muse uitgegroeid tot een grote band en is inmiddels een absolute headliner geworden. De release van het vorige album (Absolution), dat voor Muse begrippen vrij mainstream was, heeft hier zeker aan bijgedragen. Nu ruim tweeëneenhalf jaar later is Muse terug met het vierde studioalbum van de band getiteld Black Holes and Revelations. Tijdens het opnameproces zijn er een aantal nummers uitvoerig getest tijdens een try-outtournee in de Verenigde Staten.

Met Black Holes and Revelations keert het drietal uit het Engelse Teignmouth weer terug naar het karakteristieke bombastische geluid dat de band op haar eerste twee albums al liet horen. Toch is het zeker niet meer van hetzelfde, het tegendeel is zelfs waar. Muse doet een poging om de sterke bombastische rock van Showbiz en Origin of Symmetry te combineren met de rijker gearrangeerde popliedjes van Absolution. In deze opzet is de band zeker geslaagd.

Met het nummer Take a Bow wordt het album op een krachtige manier geopend. Het is een onheilspellend en episch nummer over corruptie en machtsmisbruik en zou het jongere broertje kunnen zijn van Apocalypse Please. De rijke hoeveelheid achtergrondkoren, electronica en bombast die in het nummer terug te horen is geeft ook direct een goed idee van het album. Dezelfde “grootsheid” valt terug te horen in het wonderschone Starlight en de nummers City of Delusion en Map of Problematique.
Vreemde eend in de bijt is de single Supermassive Blackhole die ongeveer drie weken voor het album wordt uitgebracht. Een bijna discoachtig nummer waarin zanger Matthew Bellamy duidelijk geïnspireerd lijkt door Prince. Ook het akoestische A Soldier's Poem en het vreemde Hoodoo wijken duidelijk van de overige nummers af.
Zo groots als het album begon eindigt het ook weer. Met Knights of Cydonia heeft Muse een nieuwe klassieker en een prachtige afsluiter voor de komende tournee in handen.

Black Holes and Revelations is een album geworden dat bestaat uit een bonte verzameling nummers die, ondanks dat ze totaal van elkaar verschillen, toch een mooi geheel vormen.
Helaas ontbreekt hier en daar de chaos die de band vroeger nog wel eens wilde creëren (denk hierbij aan Butterflies and Hurricanes of Citizen Erased), de nummers hebben nu vrijwel allemaal een standaard intro-middenstuk-slot structuur gekregen waardoor het geheel af en toe wat braaf wordt. Een erg groot gemis is dit niet, de nummers hebben allemaal voldoende kwaliteit en verschillen in zoverre van elkaar dat Black Holes and Revelations geen moment verveelt.

Wie Muse live aan het werk wil zien krijgt 20 augustus de kans, dan spelen ze op het Lowlands festival in Biddinghuizen. In het najaar volgt een Europese tournee.

Tracklist:
Take a Bow
Starlight
Supermassive Black Hole
Map of the Problematique
A Soldier's Poem
Invincible
Assassin
Exo Politics
City of Delusion
Hoodoo
Knights of Cydonia


Release datum: 3 juli 2006

2 Comments:

At zondag, juli 09, 2006 1:18:00 a.m., Anonymous Joost said...

Ik weet het niet zo goed met deze plaat.
Het sterke van Muse is dat ze elke keer wat anders proberen, maar helaas vind ik niet elk nummer op deze plaat geslaagd.
Sommige nummers leiden idd aan wat jij noemt het intro-middenstuk-slot syndroom. En Supermassive Black Hole vind ik een draak van een nummer.
En hoor ik nou een stukje Tsjaikovski in Hoodoo? :D

 
At zondag, juli 09, 2006 1:58:00 p.m., Anonymous Bauk said...

Leuke recensie :)

 

Een reactie posten

<< Home