donderdag, oktober 19, 2006

The Decemberists – The Crane Wife

Je kan The Decemberists rustig een productieve band noemen want na ‘Castaways & Cutouts’, ‘Her Majesty‘(beide uit 2003) en ‘Picaresque’ (2005) levert het vijftal uit Portland, Oregan, alweer het vierde album in drie jaar tijd af. Toch wil de band rond zanger en liedjesschrijver Colin Meloy maar niet doorbreken bij het grote publiek getuige de goed gevulde, maar lang niet uitverkochte Paradiso afgelopen mei. De vaak aparte en eigenzinnige liedjes in combinatie met de af en toe nasale stem van zanger Meloy lijken hier de voornaamste reden voor te zijn.

Toch lijken de The Decemberists zich niet echt druk te maken over het uitblijven van de grote doorbraak. Met ‘The Crane Wife’ blijft de band de koers varen die ze al jaren volgen, het maken van prachtige liedjes. Dat de band niet bang is om te experimenteren wordt met dit album ook duidelijk. Het kenmerkende indie- en folkgeluid van de band wordt op dit album bij sommige nummers ingewisseld voor andere muziekstijlen.
Zo is ‘The Perfect Crime #2’ een zeer dansbaar nummer geworden door de funky melodie en bestaat ‘When The War Came’ uit een stevige rock riff. Daarbij durft de band het aan om met ‘The Island: Come And See / The Landlord's Daughter / You'll Not Feel the Drowning’ een nummer van ruim twaalf minuten en vol met tempo- en melodiewisselingen te maken. Deze vernieuwingen ten opzichte van de vorige albums maken dit ‘The Crane Wife’ dan ook afwisselender en daarmee ook toegankelijker.
Ondanks deze vernieuwingen zijn de hoogtepunten toch weer de typische indiefolk liedjes die we van The Decemberists gewend zijn. Vooral ‘Yankee Bayonet (I Will Be Home Then)’, waarin Colin Meloy en zangeres Laura Veirs een liefdesrelatie over een grote afstand bezingen, is een prachtig nummer. Andere hoogtepunten zijn ‘O Valencia’, een nummer over een verboden en uiteindelijk onmogelijke liefde, en het in mei (in Paradiso) al gespeelde ‘Summersong’.The Decemberists hebben met ‘The Crane Wife’ weer een prachtig album afgeleverd. Op het eerste gehoor lijkt het ontbreken van catchy nummers als ‘16 Military Wives’ en ‘The Infanta’ de plaat misschien op te breken maar na een paar luisterbeurten verdwijnt dit gevoel en ontpopt dit album zich tot een waar juweeltje. Alle nummers zijn zowel muzikaal als tekstueel erg sterk geschreven en nodigen uit tot luisteren. Dit komt voornamelijk door de verhalende manier van schrijven en zingen van Colin Meloy.
The Crane Wife’ is voor The Decemberists opnieuw een stap vooruit en is voor mij persoonlijk een van de beste albums van dit jaar, maar of de band met dit album dan ook daadwerkelijk bekendheid bij het grote publiek zal krijgen is nog maar de vraag.

The Decemberists staan 21 februari 2006 in Paradiso


Playlist
The Crane Wife 3
The Island: Come & See / The Landlord’s Daughter / You’ll Not Feel The Drowning
Yakee Bayonet (I Will Be Home Then)
O Valencia
The Perfect Crime #2
When the War Came
Shaknhill Butchers
Summersong
The Crane Wife 1 and 2
Sons And Daughters

1 Comments:

At zaterdag, oktober 21, 2006 3:16:00 p.m., Blogger SnoopS said...

Ik moet nog een concertkaartje kopen. Jij ook? Mag je er wel meteen twee halen dan ;)

 

Een reactie posten

<< Home