maandag, november 27, 2006

Bakkerts herfstour 2006 - Het verslag deel 2

Het is al weer een tijdje geleden dat ik deel 1 van het verslag van m'n herfstour heb gepost dus het moet er vandaag maar weer eens van komen. De afgelopen twee weken heb ik weer een aantal concerten bezocht en opnieuw viel er geen enkel optreden tegen. In deze post zal ik proberen deze concerten kort maar krachtig door te spreken.

11-11 Sufjan Stevens - Paradiso
Terwijl enkele kindertjes zich buiten in het gure weer wagen om, vanwege Sint Maarten wat snoepgoed op te halen, wandel ik een uitverkocht Paradiso binnen voor een concert. Singer / songwriter Sufjan Stevens staat op het programma. Een klein jaar geleden stond hij ook al in Paradiso en dat concert was toen geniaal en eindigde op een ongenaakbare eerste plek in mijn jaarlijst. De verwachtingen voor het concert waren dan ook erg hoog.
Het voorprogramma was in handen van St. Vincent, zangeres en bandlid van Sufjan Stevens. Haar liedjes waren niet aan mij besteed. Dit ging gelukkig niet op voor de hoofdact want Sufjan liet opnieuw een zeer sterke show zien. En een show mag je een concert vol rondvliegende Kerst- en Supermannen en een als vlinders en vogels verkleede band best noemen. Het thema van het optreden was alle vormen van vliegen en de set bestond dus vooral uit liedjes over vogels (en Superman). De vaak dromerige nummers van Sufjan werden op een groot scherm begeleid met sfeervolle animaties. Dit alles maakte het weer tot een geweldig optreden wat, helaas, niet kon tippen aan zijn vorige optredens. Waar het optreden toen prachtig uitgebalanceerd was en de liedjes je echt raakten was dat nu veel minder het geval. Ook oogde het allemaal net wat rommeliger. Het miste dus net dat sprankje magie dat het vorig jaar tot het beste concert van het jaar maakte.

Sufjan Stevens in Paradiso
14-11 I Am Kloot - Melkweg
Drie dagen na Sufjan stond er al weer een concert op mijn programma, namelijk mijn tweede kennismaking met de Mancunians I Am Kloot. Het werd een mooi en lang optreden waarvan de set bestond uit 23 nummers. Naast de oude bekende liedjes als 'Your Favorite Sky' , 'Proof' & 'Twist' liet de band ook zo'n negen nieuwe nummers aan ons horen. Deze klonken al erg goed en vertrouwd, dus dat beloofd veel goeds voor het aankomende album.

21-11 The Frames - Melkweg
Al weer de derde keer Frames dit jaar of beter gezegd de derde keer Glen Hansard dit jaar maar gelukkig was er nog geen sprake van overkill. Rond 22.00 betreden de Ieren het podium waarbij ze het concert openen met een instrumentaal nummer getiteld 'Turbit'. Daarmee is de toon meteen goed gezet. Wat volgt is een optreden waarin tempowisselingen en harde en zachte nummers elkaar rap opvolgen. De set was afwisselend en bevat onder andere nummers van het album "Burn The Maps" en de nieuwe cd "The Cost". Dat de liedjes van deze nieuwe cd al bekend zijn bij het publiek verbaasd de band zichtbaar op een positieve manier. Natuurlijk grijpt Glen ook zijn kansen aan om lekker met het publiek te kleppen en verwendt ons met een eigenzinnige versie van 'No Woman No Cry'. Ondanks dat hij erna aangeeft dat Reggae nooit door een blanke gespeeld mag worden mag Glen Hanserd het volgende keer gerust weer doen hoor.

24-11 Top 2000 - Locomotion Zoetermeer
Na een hele gezellige middag in Kafe Belgie en een bezoek aan het instore optreden van Room Eleven trokken 17 zogenaamde 'Coldplayfans' richting discotheek Locomotion in Zoetermeer. Op uitnodiging van Radio 2 en de NPS zouden we daar Coldplay de top 10 van de top 2000 inschreeuwen. We waren aanwezig bij de opnames van een twee uur durende liveprogramma en konden goed kijken hoe een vakmannen als Matthijs van Nieuwkerk en Leo Blokhuis te werk gaan. Erg leuk om dit eens mee te maken.

25-11 London Calling - Paradiso
Een dag na de opnames van de Top2000 stond m'n halfjaarlijkse avondje London Calling al weer op het programma. London Calling is een festival in de Amsterdamse poptempel Paradiso waar talentvolle en nieuwe Britse acts hun presentatie aan het Nederlandse publiek hebben.
Ook dit jaar heb ik een aantal hele leuke acts gezien. Allereerst de 747's, een band die vooral leuke aanstekelijke popliedjes speelt. Ook hun album is zeker de moeite waard.
De volgende act waar ik eens goed naar ging kijken (althans dat was de bedoeling maar door de drukte zag ik niets) waren The Pigeon Detectives. Van wat ik gezien en gehoord heb was dit niet meer dan een vermakelijke act, de muziek stelde niet veel voor.
In de grote zaal stond toen Guillemots op het programma, een van mijn favoriete bands van dit moment. Helaas bleek er niet echt chemie te zijn tussen het Amsterdamse publiek en de band want het optreden viel een beetje tegen.
The Bromhead Jackets waren het absolute hoogtepunt van deze editie. Een sterk, energiek en vooral hard optreden waarbij de zaal behoorlijk los ging. Veel crowdsurfers, een crowdsurfende zanger en een kapotgeslagen gitaar. Rock & Roll.

26-11 Guillemots - Tivoli Oudegracht
Alweer Guillemots, de tweede keer in twee dagen tijd, de vierde keer dit jaar en de vijfde keer in totaal. Guillemots is dan ook geen nieuw bandje voor me, maar wel een van de meest veelbelovende van dit moment. Guillemots valt namelijk moeilijk in een hokje te plaatsen. Klassieke invloeden, rock, Jazz etc, is allemaal terug te horen in de muziek van zanger Fyfe Dangerfield en co. Dit optreden speelt de band weer weergeloos. Vooral de nummers 'Sao Paolo', 'Go Away' & toegift 'Blue Would Still Be Blue'. Met dit concert maakten ze het zwakkere optreden tijdens London Calling meer dan goed. Maar aan de show die ze op Lowlands gaven konden ze helaas net niet tippen.

28-11 Muse - Brabanthallen Den Bosch
Mijn laatste Muse concert was al weer een flinke tijd terug (juli 2004) en sinds die tijd heeft de band een flinke sprong gemaakt. Met de nieuwe plaat 'Black Holes & Revelations' lijkt de band het contact met de massa definitief gelegd te hebben en dat was dan ook terug te zien in de snelheid waarmee het concert uitverkocht. In amper een weekje tijd waren alle kaarten (tegen de 15.000 aan) verkocht en namen de prijzen op Markplaats een reuzensprong.
Na een matig voorprogramma van Noisettes (deze band is duidelijk nog niet klaar voor dit soort optredens) was het rond 21.00 uur dan eindelijk tijd voor hoofdact Muse. En wat voor hoofdact, de band zet gedurende anderhalf uur een verpletterende show neer die niet alleen door het sterke optreden maar ook door de prachtige lichtshow gedragen wordt. Een minpuntje was het ontbreken van nummers van het album 'Showbiz' wat met sterke liedjes als 'Sunburn', 'Showbiz' en 'Muscle Museum' toch best vreemd is. Toch lijdt het optreden er niet onder aangezien de nieuwe nummers dit gemis goed opvullen.
Als Muse aankomende zomer weer terug is ben ik er zeker weer bij.

3 Comments:

At zaterdag, december 09, 2006 1:23:00 p.m., Anonymous Jesper said...

Ik ben het er wel mee eens. het was een heel goed concert en jammer dat er van showbiz niets gespeeld werd.

 
At zaterdag, december 09, 2006 7:14:00 p.m., Anonymous staralfur said...

Mooi verslag hoor Bakkert. Ik ben het wel met je Muse verslag eens, en over Sufjan kan ik niks zeggen omdat het de eerste keer was dat ik hem zag. Ik vond het echt een geweldig concert :D
En Guillemots was erg cool!

 
At zondag, december 10, 2006 11:40:00 a.m., Blogger Maartje said...

Leuk verslag hoor! Maar je moet wel ff je Glen-d/t-fouten eruit halen ;) Foeifoei! :P

En je vergeet 't prachtige voorprogramma van Guillemots te vermelden ;)

 

Een reactie posten

<< Home