vrijdag, december 15, 2006

Eindejaarslijst 2006 - De Albums

Met de albumlijst post ik alweer het tweede deel van dit drieluik, de Eindejaarslijstjes. Qua albums was het voor mij een goed jaar. Er was, met de nieuwe Muse in aantocht, een album om naar uit te kijken en er waren ook voldoende verrassingen zoals de nieuwe The Veils en de platen van Guillemots. Het was dan ook niet erg moeilijk om voldoende albums te vinden voor een lijst, de volgorde bepalen bleek heel wat lastiger. De top stond vrij snel vast maar de scheiding tussen wel of niet in de top 10. Helaas heb ik een aantal albums buiten beschouwing moeten laten omdat ik die gewoonweg nog niet vaak genoeg geluisterd heb. Daardoor vallen de albums van The Magic Numbers en Band Of Horses buiten deze lijst.

De lijst:
15. The Frames - The Cost
14. Black Rebel Motorcycle Club - Howl Sessions EP

13. Snow Patrol - Eyes Open
12. Thom Yorke - The Eraser

11. The Zutons - Tired Of Hanging Around

10. The Dears - Gang of Losers

Gang Of Losers is helaas niet zo sterk geworden als het in 2004 verschenen No Cities Left maar toch weer een album. Een album dat gevuld is met fijne pop- & rocksongs. Afgelopen oktober lieten de heren en dames van The Dears zien dat live de nummers helemaal niet voor het oudere werk onderdoen.

9. Kasabian - Empire

Met 'Empire' leveren deze bad boys van de Britpop een sterke opvolger van het titelloze debuut uit 2004 af. Het album staat vol met aanstekelijke, soms wat duistere nummers. Waarbij 'Empire', 'Shoot the Runner' & 'The Doberman' er wat mij betreft bovenuit steken.


8. Glen Hansard & Marketa Irglova - The Swell Season
Het tweede album van dhr. Hansard in deze lijst, op nummer 15 staat namelijk ook al 'The Cost', de nieuwe plaat van zijn band The Frames. Helaas haalt 'The Cost' nergens het niveau van dit prachtige album. Tekenend is het verschil tussen de versies van 'Falling Slowly', een nummer dat op beide albums staat. Op The Swell Season zingt Glen samen met de Tjechische Marketa Irglova, een erg sterke combinatie van stemmen en stijlen. Het is daarmee een prachtige en rustige luisterplaat geworden waarop een aantal wonderschone duetten staan. Daarbij heb ik ook nog eens hele mooie herinneringen aan dit album.
7. Muse - Black Holes & Revelations
Op Black Holes & Revelations staan weer een aantal nummers die Muse met gemak m'n top 10 in stuwt. 'Starlight', 'Hoodoo', 'Supermassive Blackhole' & 'Take A Bow' zijn hier de voornaamste voorbeelden van. Helaas staan er een aantal liedjes op waar ik totaal niets mee heb, anders zou deze plaat nog wel een paar plaatsen hoger terug te vinden zijn geweest.

6. Damien Rice - 9
Het meest recente album van deze lijst maar nu al overtuigend. '9 Crimes ' en 'Roo
thless Tree' zijn werkelijk prachtige nummers. Toch haalt deze plaat het niet bij Damiens debuutplaat 'O'.

5. Guillemots - Through The Windowpane
Guillemots is voor mij denk ik de band van het jaar want ook de EP 'From The Cliffs' is ijzersterk. Het is dan ook niet zo gek dat deze band in alledrie mijn jaarlijsten in de bovenste regionen meedraait.
Guillemots is live een muzikale chaos en dit weten ze ook op de plaat prima over te brengen zonder dat het storend wordt. 'Sao Paolo' is daarbij misschien wel mijn favoriete liedje van dit jaar.

4. Johan - THX JHN
THX JHN voor deze fijne plaat. Na alweer 5 jaar wachten zag de derde Johan plaat dit jaar eindelijk het levenslicht. Jacco & co. weten opnieuw een plaat vol met sterke popliedjes af te leveren. THX JHN is net niet zo goed als 'Pergola' maar desondanks goed genoeg voor een vierde stek en daarmee de hoogste Nederlandse plaat.

3. The Veils - Nux Vomica
De nieuwe, donkere, kant van The Veils bevalt mij prima. Nux Vomica is een sterke en evenwichtige plaat geworden waar nauwelijks zwakke plekken in zitten. 'Not Yet' en 'Jesus For The Jugular' zijn mijn favoriete nummers.

2. Belle & Sebastian - The Life Pursuit
Een album vol vrolijke (soms wat dubbelzinnige liedjes) maar allemaal zo mooi uitgevoerd. Net als Johan weten ze de perfecte popliedjes te maken. Deze jongens en meiden uit Schotland kunnen er wat van. Lange tijd zag het er naar uit dat dit de onbetwiste nummer 1 zou worden, helaas voor B&S kwam er ergens in oktober een band uit Portland met een beter album op de proppen.

1. The Decemberists - The Crane Wife
Het beste album van het afgelopen jaar. Lees hier waarom. Wink

2 Comments:

At donderdag, december 21, 2006 3:29:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

http://asongaday.web-log.nl/

 
At donderdag, december 21, 2006 8:50:00 p.m., Anonymous staralfur said...

Mooi lijstje hoor Bakkertje =D

 

Een reactie posten

<< Home