dinsdag, maart 06, 2007

Arcade Fire maakt torenhoge verwachtingen helemaal waar!

In 2004 verraste de Canadese band Arcade Fire de wereld met hun debuutalbum Funeral. Dit album werd door zowel de pers als het publiek goed ontvangen. Een keerzijde van zo een sterk debuutalbum is dat de verwachtingen wel erg hoog worden, veel bands worstelen met deze “wetmatigheid”. Nu drie jaar later verschijnt Neon Bible, waarmee de band bewijst geen last te ondervinden van de verwachtingen. Het tegendeel is waar, de Canadezen maken deze helemaal waar.

Neon Bible, dat in z’n geheel in een kerk even buiten Montreal is opgenomen, heeft even de tijd, en wellicht een aantal luisterbeurten, nodig om op gang te komen. Daarna barst het echt los. Typerend hiervoor is het even bombastische als theatrale ‘Intervention’, een nummer dat grotendeels vorm krijgt door een krachtige kerkorgel partij.
Een ander uiterste is ‘Ocean of Noise’ dat een erg prettig en vooral sfeervol rustmoment op het album vormt. Naast deze twee liedjes completeren ‘No Cars Go’ en ‘My Body is a Cage’ niet alleen het einde maar ook het rijtje hoogtepunten van dit album. ‘No Cars Go’ kent een geweldige opbouw en is een nieuwe versie van het nummer dat in 2004 op de titelloze debuut EP van de band verscheen. Qua intensiteit springt ‘My Body is a Cage’ boven de andere nummers uit. De zwaarmoedige en bezwerende zang van Win Butler in combinatie met een zinderende orgelpartij zorgt ervoor dat Neon Bible gegarandeerd met kippenvel eindigt.

Arcade Fire heeft met Neon Bible opnieuw een heel sterk album en een hele knappe opvolger van Funeral afgeleverd. In vergelijking met Funeral klinkt dit album beter uitgebalanceerd en beter opgebouwd zonder dat dit ten koste is gegaan van het zware geluid en de gedreven, gepassioneerde en theatrale wijze van zingen van de band. Zeker na een aantal luisterbeurten blijkt Neon Bible dan ook nauwelijks voor Funeral onder te doen. Met ‘My Body Is A Cage’, ‘No Cars Go’, ‘Intervention’ en ‘Ocean of Noise’ staan er een viertal ijzersterke liedjes op terwijl het nauwelijks zwakke nummers kent. De torenhoge verwachtingen zijn wat dat betreft helemaal ingelost.
Arcade Fire speelt op maandag 2 april een uitverkocht concert in het Utrechtse Vredenburg.

 1. Black Mirror
 2. Keep the Car Running
 3. Neon Bible
 4. Intervention
 5. Black Wave / Bad Vibrations
 6. Ocean of Noise
 7. The Well and the Lighthouse
 8. (Antichrist Television Blues)
 9. Windowsill
 10. No Cars Go
 11. My Body Is a Cage

2 Comments:

At woensdag, maart 07, 2007 2:58:00 p.m., Anonymous Niels said...

Leuke recensie Bakkert. Ik vind Funeral als geheel wel sterker dan Neon Bible. Maar Neon Bible is zeker niet slecht idd. En zal zoals je zelf al aangaf ook nog wel groeien! Balen dat ik geen kaartje heb voor 2 april :(

 
At donderdag, maart 08, 2007 1:55:00 p.m., Anonymous Nikki said...

Help Maarten, het heeft mij nog niet gepakt! :(

 

Een reactie posten

<< Home