donderdag, maart 29, 2007

The Cinematics – A Strange Education; niet meer dan een tussendoortje

Dat het London Calling festival een goede mogelijkheid is om kennis te maken met nieuwe Britse bandjes mag ondertussen bekend zijn. Vorig jaar maakten de jonge Schotten van The Cinematics dan ook dankbaar gebruik om zich aan het Nederlandse publiek te presenteren. Afgelopen maand, inmiddels een jaar na hun optreden in de Amsterdamse Paradiso, zag hun debuutalbum het levenslicht.

Met ‘A Strange Education’ leveren The Cinematics een plaat af die naadloos aansluit bij de the New Wave hype die de laatste jaren de muziekwereld overheerste. De vergelijking met bands als Interpol en Editors is dan ook niet moeilijk om te maken. De Schotten kiezen er echter niet voor om de nummers dezelfde spanning en dynamiek mee te geven zoals de eerder genoemde bands dat wel doen. In plaats daarvan laat de band meer een pop geluid horen.

En juist in die keuze schuilt de zwakke plek van deze plaat. Ondanks het hoge tempo, de soms bijna dramatische uithalen van zanger Scott Rinning en het hoge tempo van de staccatogitaar klinkt het geheel allemaal erg vlak en nauwelijks onderscheidend. Daar kunnen een aantal sterke nummers als de single ‘Break’, ‘A Strange Education’ en ‘Ready Now’ niets aan veranderen.

Met A Strange Education hoeven The Cinematics geen grote doorbraak te verwachten. Ondanks enkele goede nummers is dit album lang niet spannend en interessant genoeg om een lange houdbaarheid te hebben. Een donkerhoekje in een cd rek of de aanbiedingenbak in de platenzaak zullen naar alle waarschijnlijkheid dan ook niet lang op zich laten wachten.

Groot Brittannië
Pop / Rock
Label: TVT
Release: 6 maart 2007

Tracklist
1. Race to the City
2. Break
3. A Strange Education
4. Human
5. Chase
6. Rise & Fall
7. Sunday Sun
8. Keep Forgetting
9. Ready Now
10. Maybe Someday
11. Alright
12. Asleep at the Wheel