vrijdag, april 27, 2007

Black Rebel Motorcycle Club keert terug naar de basis


Na een Americana en Countryachtig uitstapje met “Howl” en het meer mainstream rock geluid van “Take Them On, On Your Own” keert Black Rebel Motorcycle Club terug naar de basis die zij in 2001 met “B.R.M.C.” wisten te leggen. De nieuwste plaat “Baby 81”, vernoemd naar de baby die na de tsunami in ziekenhuis van Kalmunai als 81e werd geregistreerd en door negen moeders werd geclaimd, lijkt in veel opzichten als een vervolg op de debuutplaat. Een belangrijke reden voor deze muzikale koers ligt bij de terugkeer van drummer Nick Jago die voor het eerst sinds 2003 weer plaats heeft genomen achter de drums. "It’s dirty and it’s beautiful, but the most important thing is that it’s a part of all three of us again.” aldus zanger en bassist Robert Turner.

Met ‘Took Out A Loan’ en vooral ‘Berlin', een rauw maar zeker ook dansbaar nummer, opent “Baby 81” sterk. Ook de eerste single van het album ‘Weapon of Choice' knalt er net zo als ‘Whatever Happened To My Rock ‘n’ Roll (Punk Song )’ op “B.R.M.C." deed.
Eentonig wordt het album niet, de band laats voldoende ruimte over voor enkele rustigere nummers, zoals “Window” en het prachtige “Am I The Only” die beide zo van “Howl” afgeplukt zouden kunnen zijn.

Naast problemen in de liefde schuwt de band het niet om politiek geladen nummers te maken en dan met name aan het adres van de Verenigde Staten. Deze zijn ook op dit album weer aanwezig, zo wordt in de eerder genoemde single ‘Weapon of Choice’ het Amerikaanse wapen- en oorlogbeleid gehekeld.
American X’ is één van de hoogtepunten van het album. Met een repeterende gitaarlijn à la Radiohead’s ‘No Surprises’, met intense woede gezongen teksten en een ruim 5 minuten bijna psychedelisch einde laat de band wederom horen wat voor goede nummers zij kunnen schrijven.

Op “Baby 81”, het vierde album van de band, laat Black Rebel Motorcycle Club opnieuw de donkere en rauwe rock’n’roll horen waar ze zes jaar geleden mee doorbraken. De band uit San Francisco geeft hier maar weer eens mee aan één van de betere bands binnen het genre te zijn.

De release staat voor 30 april 2007 gepland.


Tracklist:
1. Took Out a Loan
2. Berlin
3. Weapon of Choice
4. Window
5. Cold Wind
6. Not What You Wanted
7. 666 Conducer
8. All You Do Is Talk
9. Lien on Your Dreams
10. Need Some Air
11. Killing the Light
12. American X
13. Am I Only

1 Comments:

At zondag, mei 06, 2007 2:10:00 p.m., Anonymous Bauk said...

Mooie recensie, krijg hierdoor echt zin om het album te gaan beluisteren! Wat ik nog steeds niet helemaal heb gedaan..maar ik ben bezig! All You Do Is Talk (en Window) vind ik erg mooi, rest moet ik nog wat beter beluisteren. Ik ben trouwens helemaal overtuigd van Stop, echt zon lekker nummer!:D

 

Een reactie posten

<< Home