dinsdag, juli 31, 2007

Reisverslag Studiereis 2007: Dublin (1)

Na een lange stage en scriptieperiode zou je denken dat het toch wel eens tijd is voor vakantie. Niet dus, ik moest mijn buitenlandervaring nog afronden. Nu leken het Chiel (klasgenoot) en mij wel een goed idee om het nuttige met het plezierige te combineren en zo een studie en vakantiereis te maken. De (nieuwe) tramlijn in de Ierse hoofdstad Dublin leek ons daar een geschikt onderwerp voor. Ik kende de stad al redelijk goed en het leek hem ook geen gek idee.

The Custom House aan de Liffey

Nadat on
s plan van aanpak en onderzoeksvoorstel afgelopen mei al werden goedgekeurd werd het tijd om een aantal afspraken te maken met enkele sleutelfiguren. Via de mail bleek dit, op enkele details na, goed te doen. Ook een betaalbare vliegreis en een geschikte slaapplek (belangrijkste eis was een dak boven ons hoofd) was snel gevonden. Van 20 tot 27 juli konden Chiel en ik dan naar Dublin afreizen om daar ons onderzoek te houden. Hierbij volgt een uitgebreid verslag van deze toch wel erg fijne en zelfs leerzame week.

Vrijdag 20 juli

De vrijdag was een echte reisdag. Kort samengevat van Blokker naar Amsterdam, van Amsterdam naar Eindhoven vanwaar ons Ryan Air-toestel met een half uurtje vertraging rond 18.15 uur richting Dublin vertrok. Volgens de klok een half uur later (-1 uur tijdsverschil) stapten we op een regenachtig vliegveld uit. Een vliegveld dat inmiddels volop in verbouwing is en qua capaciteit verdubbeld wordt om een moderne entree te vormen voor het moderne land dat Ierland de afgelopen 30 jaar geworden is. Het was gelukkig niet lang wachten op onze bagage waarna een dubbeldekkerbus ons naar O' Connellstreet bracht, de hoofdstraat van de stad. Ons hostel (Liton Lane), gevestigd in een oude opnamestudie waar onder meer U2, Van Morisson en David Bowie hun kunsten hebben vertoond, lag gelukkig niet ver van deze straat. Kamer 23, bed 1 en bed 5 bleek ons domein te zijn voor de komende week.

Guinness in the pub

Eenmaal met de bagage op de kamer konden we nog mooi even de stad verkennen. Voor mij bleek het een feest van herkenning te zijn, ik vond m’n weg blindelings. Na een wandeling van een uur die ons onder meer langs het Custom House, Dame Street en het Temple Bar District bracht werd het toch echt tijd om een pub op te zoeken. Oliver Joseph St John Gogarty Pub leek ons een leuke pub om te begonnen. Na eerst twee pints Guinness op de beneden verdieping genuttigd te hebben werden we de YMCA en dergelijke liedjes toch echt wel zat en zochten we de eerste verdieping op waar nog traditionele Ierse muziek gespeeld werd. Onmiddellijk viel de vriendelijke houding van de Ieren op. Waar in Nederland een duwtje al snel op een massale vechtpartij uitliep werd het hier al snel opgelost met een wederzijds gemeend ‘Excuse me mate’. Erg gezellig allemaal en een leuke afsluiting van de eerste dag.

Zaterdag 21 juli

Omdat we in het weekend toch niets aan het onderzoek konden doen (driemaal raden waarom we op vrijdag vertrokken ;) ) stond de zaterdag in het teken van het toeristje spelen. De regen van de dag daarvoor had inmiddels plaats gemaakt voor een beetje zon. Het werd een fraai rondje Dublin waarbij we ondermeer de prachtige universiteitscampus van het Trinity College bezochten, Dublin Castle, een rondje door de winkelstraat Grafton Street en een wandeling door het park (St. Stephens Green).

The college green van Trinity College

We bezochten ook nog een expositie over het middeleeuwse Dublin en de invloed van de vikingen in Dublinia en een bezoek aan de twee kathedralen St. Patrick's Cathedral (de grootste kerk van het land) en Christchurch Cathedral (de oudste kathedraal van het land) en St Audoen’s Church (oudste kerk). Voor het eten zochten we een traditionele pub uit. Dit werd Fish ‘n’ Chips in the VAT house, vernoemd naar allerlei vaten die het pand sierden.

St. Patrick's Cathedral & glas en lood ramen


Omdat het zomerfestival in Temple Bar District volop aan de gang was vonden er veel straattheateracts plaats. Voor we naar de pub gingen werden
we daarom getrakteerd op een uitvoering van The Farrelli Brothers, een jonglerend duo met een komische ondertoon. De afsluiting van de dag vond plaats in Eamon’s Rock Café, een donkere pub waar ondermeer de spiegelverlichting van Thin Lizzy de wand siert.

1 Comments:

At woensdag, augustus 15, 2007 11:52:00 a.m., Anonymous eef said...

Zo te horen kunnen Nederlanders nog een hoop leren van de Ieren.
Enne, toeristje spelen is tof (h)

 

Een reactie posten

<< Home