donderdag, augustus 02, 2007

Reisverslag Studiereis 2007: Dublin (3)

Dinsdag 24 juli

Omdat ons onderzoek na de succesvolle maandag lekker op schoot besloten we om de dinsdag lekker te gebruiken om van de Wicklow Mountains te genieten. Na even goed in de Toerist Office gesnuffeld te hebben verkozen we de Wild Wicklow Bustour om ons rond te laten rijden. De tour begon rond 09.15 uur vanaf O’ Connelstreet en zou ons tot 17.00 uur bezig houden. Onze reis werd geleid door buschauffeur (en held) Dave, een gezette Ier die op een leuke en vooral gezellige manier ons meenam door de bergen, ons de verhalen vertelde die bij het landschap pasten en ook een algemeen geschiedenispraatje over Ierland hield.

De bus bracht ons allereerst door de stad langs de oude studio’s van U2 in Windmill Lane en vervolgens langs de kustdorpjes. Bij Sandycove hielden we de eerste stop om daar de woning van één van de grootste schrijvers van het land James Joyce te bekijken. De beste man heeft jarenlang een Martello tower (verdedigingstoren van de Engelsen tegen Napoleon) bewoond en had daarmee een fraai uitzicht over de Dublin Bay en op het schiereiland Howth. Ever verderop week Dave even van de gebruikelijke route af om ons de huizen van zangeres Enya (kasteel) en Bono te laten zien.

Vervolgens was het tijd voor een korte koffiepauze bij Avoca Handweavers en de bijbehorende tuin. Na een heerlijke kop koffie en een scone vertrok de bus richting de bergen. We deden Sally Cap, Powerscourt, Enisgerrin en Loch Bay aan alvorens wij uit mochten stappen bij Loch Tay, ook wel het Guinness Lake genoemd omdat dit op het landgoed van de familie Guinness ligt. Vanaf daar hadden we ook een schitterend uitzicht op de filmset van Braveheart. Voor onze reis zich verder vervolgde trakteerde Dave iedereen nog op een glas whiskey.

Eenmaal weer op de rijweg ging de Bekende Ieren reis weer verder. Dave liet ons zien waar ondermeer U2 manager Paul McGuinness, acteur Daniel Day-Lewis wonen en het geboortehuis van Pierce Brosnan. Toch leuk om eens gezien te hebben maar natuurlijk niet onze bestemming. Deze lag in Glendalough, oftewel ‘The Valley of the Two Lakes’. Een oude keltische kloosterplaats, opgericht door de heilige St. Kevin. Na een korte rondleiding langs de ruines stond ons een wandeling van een klein half uur op het programma die ons door de bossen langs de twee meren zou leiden. Werkelijk schitterende vergezichten en landschappen om te zien.

Voordat we weer terug naar Dublin zouden gaan gingen we met de gehele bus eten bij een kleine, gezellige pub. Op aanraden van Dave deden we ons te goed aan een traditionele Guinness Irish Stew en een pint Guinness. Een heerlijke maar machtige maaltijd, de rest van de dag kon ik even niet meer aan eten denken. :P Na een quiz in de bus, die de jongens alweer verloren van de meisjes :( kwamen we rond 17.00 uur weer aan in Dublin.

’s Avonds zijn we de Docklands ingetrokken. Het oude havengebied dat inmiddels helemaal herontwikkeld wordt tot een schitterend stedelijk gebied. Wonen, werken en leisure vindt er door elkaar plaats. Ook de LUAS tram zal door het gebied gaan rijden. Uiteindelijk konden we het ook niet laten om nog even de Liffey over te steken en op zoek te gaan naar de U2 studio’s waar we eerder die dag met de bus langsreden. Het bleek even zoeken maar uiteindelijk konden we ze vinden en op de gevoelige plaat vastleggen. Om de dinsdag af te sluiten zochten we maar weer eens Aemons Rock Café op voor een biertje.

Woensdag 25 juli.

Na de toeristische dinsdag was het op woensdag toch echt weer tijd om aan wat tijd aan ons onderzoek te besteden. OP het programma stonden twee interviews. ’s Morgens een interview met Tom ‘O Reilly van het Rail Procurement Agency (de opdrachtgever en bouwer van de tramlijnen) en ’s middags met Mark Gleeson van railsreizigersorganisatie Platform 11. Beide interviews gingen erg goed en we kwamen met meer informatie en aanknopingspunten terug dan we van tevoren hadden gehoopt. Tussen beide interviews hadden we echter ruim 5 uur de tijd voor onszelf.

We besloten deze tijd te doden in het National Museum in The Collins Barracks. Een oude militaire kazerne. Niet alleen het gebouw was erg mooi om te zien, ook een aantal exposities was erg de moeite waard. We hebben met veel plezier gekeken naar de expositie over de Ierse opstand in 1916 en de daaruit voortkomende vrijheidsstrijd en burgeroorlog. Andere exposities over een vikingschip en over de Ierse militairen door de eeuwen heen waren ook zeker de moeite waard.

Na het middaginterview was het tijd voor een simpele edoch lekkere maaltijd, een vers gemaakt broodje bij de Spar bleek hiervoor ideaal. Deze aten we op in Merriot Square Park. Vervolgens maakten we nog een kleine wandeling door dit deel van de stad waarbij we onder meer langs het operagebouw, het geboortehuis en woonhuis van schrijver Oscar Wilde kwamen en het huis van opstandeling Pearse. Uiteindelijk zijn we buiten Temple Bar District in The International Bar beland, een drukke maar zeker gezellige pub.

2 Comments:

At maandag, augustus 06, 2007 9:49:00 p.m., Blogger Frau Anni said...

Ik wil ook het huis van Oscar Wilde zien! Dat staat sowieso al op de planning voor mijn reisje ;)

 
At woensdag, augustus 15, 2007 12:10:00 p.m., Anonymous Anoniem said...

Het klinkt allemaal nog leerzaam ook! Maar ehm, waren aan het einde van deel 3 je voeten niet een beetje moe onderhand?

 

Een reactie posten

<< Home