woensdag, augustus 01, 2007

Reisverslag Studiereis 2007: Dublin (2)

Zondag 22 juli

Ook onze tweede dag in Dublin stond in het teken van het toeristje spelen. Na lekker bijtijds opgestaan te zijn en de douche in het hostel getest te hebben begon onze ronde door de stad. In de Spar op O’Connelstreet werd een broodje gehaald waarna we via Parnell Square de noordkant van het centrum verkenden. Uiteindelijk kwamen we via een aantal vervallen straten (zwaar vervallen woningen tussen af en toe gloednieuwe kantoorpanden) kwamen we bij het busstation en Connoly Station uit. Vanaf daar namen we ons studieonderwerp (de LUAS tram) naar de andere kant van het centrum (Heuston Station). Vanaf hier was het nog een klein halfuur wandelen naar Kilmainham Goal, een oud gevangeniscomplex waar uit de 19e eeuw waar ook vele ‘verzetshelden’ gevangen gezeten hebben.

In het complex dat nu al museum dient is inmiddels een museum gevestigd dat vertelt over het gevangeniswezen en de aanleiding van de Ierse opstand in 1916. Ook werd er een uitgebreide rondleiding door het gebouw en langs de executieplaatsen gegeven. Zelfs na twee jaar (toen was ik er ook) bleef het erg indrukwekkend. Ons tweede uitstapje van de dag was in het Guinness Storehouse, een rondleiding langs het brouwproces van dit zwarte goud en de daaraan gerelateerde activiteiten als het vaten maken, het transport en de commercials. Afgesloten werd met een verse Guinness van de tap in de bar op de dak van het gigantische warenhuis. Helaas regende het inmiddels flink waardoor er weinig van het mooie uitzicht overbleef.

Om op te warmen van deze fikse regenbuien, die ook de rest van de middag aanhielden, begaven we ons naar een Curry restaurant. ’s Avonds hebben we een wandeltocht gemaakt langs de (mooie) regeringsgebouwen in de stad, even bijgekomen in het Merriot Square park en uiteindelijk de nacht ingeluid in Aemons Rock Café.


Maandag 23 juli

De regen van de zondag zette ook de maandag door, een dag die we geheel voor de studie ingeroosterd hadden. Op het programma stond onder meer het afrijden van beide tramlijnen, het observeren van de reizigers en de stations en een bezoekje aan de Dublin City Council en het trambedrijf (Veolia).

Allereerst namen we vanaf Abbey Street Upper de LUAS RED LINE richting Tallaght, een voorstad van Dublin. Ook hier zagen we langs de lijn diverse grote bouwactiviteiten. Zeker rond het eindpunt werd een toch al gigantisch winkelcentrum uitgebreid met woningen, winkelruimte en kantoren.

Later werd ons verteld dat deze plannen niet aan de tramlijn lagen maar de schaal waarop het allemaal gebouwd wordt wel. Een eerste belangrijk resultaat van ons onderzoekje. Eenmaal in Tallaght namen we de tram weer terug richting de halte Red Cow, een aan de snelweggelegen halte met een P&R terrein. Hier is ook het hoofdkantoor van Veolia gevestigd. Helaas was het van te voren niet gelukt om een afspraak te maken waardoor we gewoon onaangekondigd het kantoor binnen stapten. Gelukkig bleek het mogelijk ons te woord te staan waarna ons zelfs een bezoekje aan de controlekamer werd gegund. Erg leuk om de tram zo in werking te zien.Bij het Dublin City Council ging het helaas minder gesmeerd, ze bleken niet veel tijd voor ons te hebben en verwezen ons naar een andere instantie.

Gelukkig hadden we met die instantie al een afspraak gepland.Een positief gevolg was dat we nu tijd over hadden om een bezoek te brengen aan het Croke Park stadion.

Een gigantisch stadion (82,300 en daarmee het 4e stadion van Europa) waar de All Ireland finales van het Gaelic en Hurling gespeeld worden. Het stadion is hyper modern en voor sportliefhebbers een absolute aanrader.

Tourgids Charlene laat ons alles rustig zien en vertelt ook op een leuke opgewekte manier de in en outs van het stadion, de kleedkamer, de persruimte en de skybox. Het heilige gras mogen we helaas niet betreden. Aansluitend bezoeken we ook het GAA museum waar de beide Ierse sporten en de historie erachter uitgebreid krijgen uitgelegd en waar we zelf ook even Hurling kunnen oefenen.

Opvallend om te zien hoe sterk de sportbond GAA verweven is geweest met de vrijheidstrijd van de Ieren. Aan het einde van de middag nemen we de LUAS Green Line richting Sallyford om zo het tramgebruik in de spits te kunnen observeren. Dit is een erg mooie tramlijn met veel vrije rails voor de voertuigen en dus een hoge rijsnelheid. De stations zien er netjes uit en zijn vaak omgeven door mooie appartementen complexen, P&R terreinen en soms winkelcenta (Dundrum).

Gegeten wordt er uiteindelijk in een pizzeria in Temple Bar, gedronken in het Hard Rock Café waar we uiteindelijk om 23.00 uur uitgeveegd worden. Schandalig laat natuurlijk. ;)

5 Comments:

At donderdag, augustus 02, 2007 7:41:00 p.m., Blogger Anneke said...

Tof verslag hoor! En wat grappig, dat het vervoersbedrijf Veolia heet :P Hopelijk is het een wat betere maatschappij dan die van 'ons'. ;)

 
At dinsdag, augustus 07, 2007 9:58:00 p.m., Blogger SnoopS said...

Ik gok dat dat hetzelfde bedrijf is, Anneke ;-) Alleen zullen er vast wel andere mensen werken :P

 
At dinsdag, augustus 07, 2007 10:03:00 p.m., Blogger Maarten said...

Veolia is een internationaal bedrijf, tegenwoordig kan dat omdat je op concessiegebieden kan winnen. De beste aanbieding wint (Europees aanbesteden he ;) ).

Dat het in Nederland soms zo'n puinzooi is, is omdat het bod in de praktijk te hoog gegrepen blijkt.

 
At vrijdag, augustus 10, 2007 6:33:00 p.m., Anonymous Molenman said...

He bakkertje! kek verslagje zo eventjes hoor, toch wel wat bekende plekjes zo hier en daar :)

Groeten van uit Hanoi!

Mm

 
At woensdag, augustus 15, 2007 12:04:00 p.m., Anonymous eef said...

Best een aparte ervaring om iets positiefs over Veolia te horen :P Hoewel ons boemeltje natuurlijk stiekem ook wel heel leuk is...

 

Een reactie posten

<< Home