maandag, december 24, 2007

Top 30 concerten van 2007

Niet alleen qua albums was 2007 een prachtig muziekjaar, ook qua concerten heb ik niets te klagen gehad. Hierbij post ik mijn top 30 van de concerten die ik dit jaar gezien heb. Van iedere artiest is het beste concert meegeteld.

1. Damien Rice – 013

Het beste en mooiste concert van 2007. In een volgepakt maar muisstil (zelfs de bar was dicht) 013 in Tilburg liet de Ierse troubadour Damien Rice het achterste van zijn tong zien. Tijdens een ruim 2,5 uur durend concert is er plaats voor een set vol met overgangen van woede tot verdriet en van verliefdheid tot bedrog. Het ontbreken van zangeres Lisa Hannigan valt op en is soms een gemis. Toch is dit niet meer dan een minuscuul smetje op een prachtige avond. Naast dit prachtige concert in 013 gaf Damien Rice ook een schitterend concert op Rock Werchter.

2. Travis – Melkweg

Het beste concert van 2007 was het niet maar dat het het leukste concert van het jaar was staat buiten kijf. Na een lange afwezigheid doken de Schotten dit jaar op met een nieuw album en een tour door Europa waarbij ook de Melkweg werd aangedaan. Het meest opvallende daarbij was dat de kenmerkende vrolijkheid en aanstekelijkheid van Fran Healy en co. weer terug gekeerd is. Ook dit was op het podium terug te zien. Fran Healy kletste als vanouds en bood een ieder thee aan terwijl gitarist Andy Dunlop de ene sprong na de ander maakte en zelfs al gitaarspelend het balkon beklom. Daarbij maakte de band ook nog eens een onvergetelijke binnenkomst door vanuit de zaal het podium op te komen. Je zou tussen al deze leuke dingen haast vergeten dat het muzikaal ook allemaal dik in orde was. Hulde voor Travis!

2. Muse – Rock Werchter

In 2007 pakte Muse groter uit dan ooit te voren. Ik was er op de donderdagnacht van 01.00 tot 02.30 uur bij op de festivalweide van Rock Werchter waar een tot op het bot gemotiveerd Muse een werkelijk geweldige show geeft. De prachtige lichteffecten en animaties versterken dit alleen maar. De band opent sterk met de spagetti-western ‘Knights of Cydonia´ waarbij ook het publiek direct tot springen wordt aangespoord. Gelukkig wordt ons enkele adempauzes gegund, o.a. door het nog altijd schitterende Unintended. Muse heeft met dit concert nog maar eens aangetoond één van de grootste bands van het moment te zijn.

4. Interpol – Lowlands

Dat communicatie tussen band en publiek niet nodig is, wordt tijdens Lowlands door het uit New York afkomstige Interpol maar weer eens bewezen. Zonder een woord te zeggen weet de band van begin tot eind te boeien en geeft zij één van de meest sfeervolle optredens van dat weekend. De band speelt strak en vooral de donkere, bijna drammerige, zang van Paul Banks maakt indruk. Het venijn van optreden zit absoluut in de toegift, de band speelt daarin achtereenvolgens de prachtige nummers 'Stella' en 'NYC' en besluit daarmee misschien wel het beste optreden van Lowlands 2007. Eerder dit jaar gaf de band ook al een prachtig concert in de Amsterdamse Paradiso. Enkel het concert op Rock Werchter viel een beetje tegen.

5. Black Rebel Motorcycle Club – Paradiso

“Roept u maar wat u wilt horen!” Op deze manier richtte Black Rebel Motorcycle Club haar toegift in wat tot gevolg had dat de band bijna haar gehele eerste album (‘B.R.M.C’) en ‘Stop’ mocht spelen. Maar voordat de toegift was aangebroken gaven Robert Levon Been, Nick Jago en Peter Hayes al een geweldig straks Rock ‘n’ Roll concert van al bijna 2 uur weg. Bij vlagen was het strak en ruig (‘Took Out a Loan’), bij vlagen ontroerend (‘Howl’ en ‘Am I Only’) en af en toe zelfs dansbaar (‘Berlin’). Kortom: het optreden had alles wat een concert nodig had.


6. Tom McRae – Patronaat/Melkweg

Tom McRae (oftewel Jeremy Blackall) is samen met Olly en Olly, zijn begeleidende muzikanten, misschien wel één van mijn ontdekkingen van dit jaar. Ook al ken ik zijn muziek al een jaar of drie, dit jaar heb ik pas de moeite genomen er echt voor te gaan zitten en zijn optredens te bezoeken. Zijn concert in het Patronaat in Haarlem was mooi, ontroerend en mede vanwege de praatjes tussen de liedjes door erg grappig. McRae weet in een onrustige zaal vanaf de eerste noot te boeien en geeft ons geen moment de kans om de aandacht kwijt te raken. Daar zorgen de prachige liedjes als ‘The Boy With The Bublegum’, ‘Karaoke Soul en ‘End of the World News (Dose Me Up)’ wel voor. Ook zijn concert in de Melkweg was prachtig maar toch net minder dan het optreden in het Patronaat.

6. The Good, The Bad & The Queen – Lowlands

Begrafeniskleding, een schaars verlicht podium en een door Damon Albarn uitgesproken zorg over de gesteldheid van de aarde: dit duidt toch niet op een gezellig maar wel een erg sfeervol optreden. Desondanks wordt er op het podium toch heel wat afgelachen tijdens het optreden van The Good, The Bad & The Queen, bestaande uit Damon Albarn (Blur & Gorillaz), Paul Simonon (The Clash), Simon Tong (The Verve), drumlegende Tony Allen en een strijkersensemble. Vooral zanger Albarn maakt een erg opgewekte indruk. Frontman Albarn en bassist Paul Simonon (ex-The Clash) stelen met hun typische maniertjes de show die bestaat uit nummers van het titelloze album en enkele B-kantjes. Vooral het nummer 'The Good, The Bad & The Queen' springt er, mede vanwege een geweldige finale, boven uit. Ook op Rock Werchter gaf deze band een heerlijk concert. Jammer dat deze band slechts een project van deze muzikanten is en geen blijvend iets.

8. Arcade Fire - Heineken Music Hall

In mijn vorige post was te lezen dat naar mijn mening Neon Bible van Arcade Fire het op-één-na-beste album van 2007 is. De nummers van dit album bleven live in de Heineken Music Hall ook strak overeind. In anderhalf uur jaagt de tienkoppige band door een goed opgebouwde set heen. De band begint (vrij) ingetogen maar bouwt gestaag toe tot de climax dit uiteindelijk komt via nummers als ‘Neighborhood #1 (Tunnels)’, ‘Rebellion (Lies)’, en Wake Up’. Naast het muzikale aspect is Arcade Fire ook een lust voor het oog. Met de tien personen op het podium die ook voortdurend in actie zijn (gooien van tamboerijnen etc.) is er overal wat te zien. Ook op Lowlands gaf de band al een prima optreden. Alleen oogde het hierbij allemaal wat rommelig en onrustig dankzij enkele technische problemen.

9. Patrick Watson – Lowlands

Lekker wakker worden. Dat kon dit jaar op Lowlands tijdens het dromerige optreden van de Canadese band Patrick Watson. Wat bij de muziek van Patrick Watson opvalt zijn de vele effecten die de zanger gebruikt. Ook vallen de inventieve gitaarpartijen op, je ziet niet iedere dag een gitaar met een elektrische tandenborstel of leeglopende ballon bespeeld worden. Gedurende het optreden blijkt dat zowel het publiek als de band met volle teugen van het optreden genieten, toch moet het mooiste liedje dan nog gespeeld worden. De band bewaart het onversterkte 'Man Under the Sea' als afsluiter en hoogtepunt van een optreden waar zowel publiek als band van genoten heeft. Eerder dit jaar maakte deze Canadezen ook al grote indruk op me door als voorprogramma van Interpol Paradiso stil te spelen.

10. Rodrigo Y Gabriela – Lowlands

Met een verbazingwekkende vingervlugheid bespelen ze Rodrigo Sanchez en Gabriela Quintero hun akoestische gitaren, waarvan de klankkast ook voor de drumpartijen wordt gebruikt. Het Mexicaanse duo leerde elkaar kennen in een Trash Metal band en verloochenen deze muzikale afkomst dan ook niet. Gedurende het optreden komen vele bekende gitaarrifjes van met name Metallica voorbij komen. Maar de hoogtepunten van het optreden liggen in het door het publiek luidkeels gezongen 'Wish You Were Here' en afsluiter 'Stairway to Heaven'. Voor mij was dit concert één van de hoogtepunten én één van de verassingen van Lowlands 2007 en daarmee ook van dit muziekjaar.

11. Bloc Party – Rock Werchter/Heineken Music Hall
12. Turin Brakes - Melkweg
13. The Decemberists – Paradiso/Paradiso
14. Editors – Paradiso/Melkweg/Lowlands
15. Kasabian – Lowlands/Paradiso
16. Stereophonics - Tivoli
17. Jason Mraz – Rock Werchter
18. Bell X1 – Paradiso / 013
19. Saybia - Lowlands
20. Arctic Monkeys – Rock Werchter
21. The Pigeon Detectives - Lowlands
22. The Thrills - Melkweg
23. Band of Horses - Tivoli
24. Klaxons – Paradiso/Rock Werchter
25. Kaiser Chiefs - Rock Werchter
26. The Chemical Brothers – Rock Werchter
27. Queens of the Stoneage – Rock Werchter
28. Patrick Wolf - Lowlands
29. Sonic Youth - Lowlands
30. The Veils – Bevrijdingsfestival Groningen