zaterdag, februari 16, 2008

Loslaten van Pinksteren legt Pinkpop geen windeieren

Op 30, 31 mei en 1 juni is het Limburgse Landgraaf weer in de greep van duizenden muziek liefhebbers. Voor het eerst in de inmiddels negenendertig-jarige historie is daarmee de traditionele combinatie muziek met Pinksteren losgelaten. Een noodgreep van de organisatie om herhaling van een teleurstellende Pinkpop 2005 te vermijden. "De naam Pinkpop is sterker dan de datum en dus doen we het nu zo." aldus 'Mr. Pinkpop' Jan Smeets. Gezien het sterke programma van dit jaar lijkt deze noodgreep goed uit te pakken, zo bleek afgelopen woensdagmiddag tijdens de bekendmaking van het affiche van dit jaar.


In de Amsterdamse poptempel Paradiso deed, onder muzikale begeleiding van de bands SAT2D, Moke en Racoon, niemand minder dan 'Mr. Pinkpop' Jan Smeets het programma uit de doeken. Om dit festival tot een geslaagde editie te maken, heeft Smeets naast de datumverandering ook een aantal andere uitzonderingen moeten maken. Zo wordt het podium dit jaar het grootste wat ooit op Pinkpop heeft gestaan zodat de rockers van Metallica hierop uit de voeten kunnen. Verder speelt Metallica ook nog eens ruim twee uur, een toezegging die Smeets niet vaak aan een headliner doet. Tenslotte heeft Metallica een flinke hand in de programmering van vrijdag 30 mei gehad, door hun vrienden Incubus mee te nemen. Eind mei zal blijken of deze toezeggingen het allemaal waard zijn geweest, wij denken van wel.

Niet alleen Metallica en Incubus maken Pinkpop 2008 tot een stevige editie. De programmering op de Mainstage kan vrijwel het gehele weekend succesvol en hard genoemd worden. Naast de twee eerder genoemde bands zullen ook Queens Of The Stone Age, Foo Fighters en Rage Against The Machine daar hun kunsten vertonen. En de optredens van bands als Cavalera Conspiracy, Serj Tankian (bekend van System of a Down), Alter Bridge en Bad Religion zullen er ook geen geenszins zacht aan toe gaan.


Gelukkig heeft de organisatie ook aan fijnproevers van de muziek gedacht. Met acts als Novastar en The Verve op de zaterdag en Patrick Watson, Kate Nash, Pete Murray, Saybia en de Counting Crows op zondag heeft Pinkpop ook dat deel van het festival veilig gesteld. De terugkeer van The Verve op het festivalterrein kan gerust een verrassing genoemd worden. Van een reünie van de band die Pinkpop 1997 afsloot was vorig jaar nog geen sprake, maar nu zullen de heren op zaterdagavond op de 3FM-stage hun kunststukje van 1997 proberen te herhalen.

Met 'Serieus Request-favoriet' The Wombats, 'Nu of Nooit'-winnaar en daardoor openingsact SAT2D, Moke, Racoon, en de drie dance-acts Groove Armada, Roisin Murphy en JUSTICE is het programma van dit jaar nog niet compleet. Jan Smeets hoopt de komende tijd nog acht acts bekend te kunnen maken en hij heeft afgelopen woensdag meerdere malen benadrukt dat hier nog een aantal aansprekende namen tussen zullen zitten. Wij zijn in ieder geval benieuwd maar ons is in ieder geval wel duidelijk geworden dat het loslaten van het Pinksterweekeinde een goede zet is geweest.