maandag, mei 05, 2008

Blood Red Shoes debuteert sterk met Box of Secrets

De afgelopen maanden heeft Blood Red Shoes haar naam als live act, dankzij een uitgebreide tour langs onder meer London Calling, Eurosonic, Ekko en de Effenaar, reeds weten te vestigen. Dit gegeven, in combinatie met het al maanden geleden op internet gelekte debuutalbum 'Box of Secrets', heeft de hype rond dit Britse duo alleen maar vergroot. Nu ligt de debuutplaat van Laura-Mary Carter en Steven Ansell dan ook eindelijk in de winkels en grijpen wij van Coldplayfans de kans om dit album te bespreken.

Met 'Box of Secrets' streeft Blood Red Shoes haar 'Rock & Roll-droom' na, een droom die de band in drie jaar tijd ruim drienhonderdvijftig optredens opleverde. Het jonge duo klinkt daardoor op dit album goed op elkaar ingespeeld en kent een vrij eigen geluid. Een geluid dat wellicht niet uitblinkt in originaliteit maar wel in de uitvoering. Alle elf liedjes bestaan uit door Laura-Mary geproduceerde pittige en catchy gitaarrifs, felle uptempo drumpartijen van drummer Steven en door beide bandleden vol enthousiasme gezongen teksten. Hierin liggen dan ook zowel de kracht van de band (snelheid, passie en power) als de zwakte van de band (weinig variatie).

Met 'I Wish I Was Someone Better', 'You Bring Me Down' en 'It’s Getting Boring by the Sea' zijn direct de drie hoogtepunten van 'Box of Secrets' benoemd. Drie enorm aanstekelijke, stevige en goede gitaarsongs. Maar dit wil zeker niet zeggen dat de overige acht nummers voor dit niveau onder doen. Ook iets minder aanstekelijke liedjes als 'ADHD', waarbij Ansell en Carter elkaar en de luisteraar duidelijk hoorbaar opstoken, en 'Say Something, Say Anything' blijven lang nagalmen in je hoofd. Echte matige album-vullers staan er dan ook niet op dit album. 'Hope You're Holding Up' is een opvallende en waardige afsluiter van de plaat. Het is veel rustiger van aard en kent door de toevoeging van enkele strijkers een erg rijk geluid.

Blood Red Shoes heeft de afgelopen maanden haar live reputatie al een goede dienst bewezen en levert nu met 'Box of Secrets' ook nog eens een uitstekend debuutalbum af. Een plaat die ondanks echte afwisseling toch elf nummers lang blijft boeien. Daarvoor zijn de nummers gewoon goed en aanstekelijk genoeg.

Blood Red Shoes live zien? De band speelt op 18 mei in Vera (Groningen), 19 mei in Doornroosje (Nijmegen) en 31 mei op Pinkpop.

Tracks:
Doesn't Matter Much
You Bring Me Down
Try Harder
Say Something, Say Anything
I Wish I Was Someone Better
Take The Weight
ADHD
This Is Not For You
It's Getting Boring by the Sea
Forgive Nothing
Hope You're Holding Up